Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
3°C
NED.
23°C
5°C
Oceni objavo

Sprememba: do 1 % svoje dohodnine lahko namenimo nevladnim organizacijam

Gasilska in druga društva v javnem interesu iz občine Vojnik vas prosijo, da jim namenite del dohodnine (do 1 %). To je del dohodnine, ki bi jo sicer plačali državi, lahko pa jo namenite tudi gasilskim in drugim društvom v javnem interesu. 

Vsak, ki v Sloveniji plačuje dohodnino, lahko do 1 % svoje dohodnine nameni nevladnim organizacijam. Vsak davčni zavezanec lahko posameznemu upravičencu nameni 0,1%, 0,2 %, 03 % … ali 1 % dohodnine, seštevek vseh pa ne more presegati 1 % in s tem odstotek svoje dohodnine nameni za njihovo delovanje. 

Takšna donacija vas nič ne stane, saj gre ta odstotek (1 %) sicer v državni proračun. 

V prilogi je seznam naših društev (NVO) z davčnimi številkami, ki jim lahko namenite dohodnino. Lahko tudi več društvom, toda skupaj ne sme presegati 1 %. 

Če boste del dohodnine namenili Gasilski zvezi Vojnik - Dobrna  ali Prostovoljnim gasilskim društvom lahko tudi podatke vnesete direktno na spletno stran https://www.edonacije.com/

Za vsa društva je možna elektronska oddaja preko spletne strani: 

https://edavki.durs.si/EdavkiPortal/openportal/CommonPages/Opdynp/PageD.aspx?category=namenitev_dela_dohodnine_fo

Lahko pa izpolnite in podpišete priloženi zahtevek ter original posredujete na naslov: FURS Finančni urad Celje, Aškerčeva ulica 12, 3000 Celje  tako, da bo prispel na naslov najkasneje  do 31. maja 2021, saj za leto 2020 izjemoma velja, da bodo donacije iz dohodnine za leto 2020 izplačane na podlagi zahtevkov zavezancev, ki bodo na FURS prispeli najpozneje do 31. maja 2021.

Za vse tiste, ki ste zahtevek že oddali:

Čeprav se odstotek namenjene dohodnine povečuje, obrazca za namenitev dohodnine ni potrebno ponovno izpolnjevati, saj se bodo namenjeni odstotki avtomatsko podvojili – glede na že podane izjave zavezancev.

Več o spremembah na:https://www.cnvos.si/novice/2702/nevladne-organizacije-upravicene-do-1-dohodnine/

mag. Mojca Skale

Oglejte si tudi