Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
1°C
JUTRI
24°C
6°C
Oceni objavo

Vojniški »Jošt« v muzikalu Veronika Deseniška

Prikupno kodrasti lasje, zgovoren, vljuden fantič. Približno takšnega se Matica Zakonjška iz srede Vojnika spomnimo mnogi. Pa je medtem deček rasel, se dobesedno »raztegnil« in razvil v postavnega mladeniča. Njegova zgovornost in vljudnost sta se prelevila v šarmantnost, v svojem glasu pa je, podobno kot pred leti njegov oče Bojan, odkril svojevrsten tenorski šarm. In če je še pred leti verjel, da bo postal pianist, tolkalist, kitarist, je zdaj prepričan, da bi najraje na svetu pel.
K sreči je Matic kmalu dobil prave priložnosti. Ne le pri svojem profesorju petja Davorju Mikuliću, ki ga je kmalu začel pošiljati na raznovrstna tekmovanja, temveč letos tudi v novem celjskem muzikalu Veronika Deseniška, ki je z mnogimi ponovitvami na Starem gradu povsem omrežil domače občinstvo. No, tudi to še ni vse. Matic je, odkar študira v Ljubljani, tudi občasni član opernega zbora SNG Ljubljana, poleti pa je skupaj s svojim prijateljem Vasjem Markićem posnel tudi prvi »komad«. Ne z malo, z nič denarja sta pesem Zidovi sveta, v kateri vokalna vloga jasno pripada Maticu, spravila tudi na svetovni splet, Matic pa je s to pop izvedbo pokazal, da mu glasovno niso tuje prav nobene glasbene zvrsti.


A ker je daleč največ pozornosti to poletje prejel kot eden od Joštov (za vsako vlogo sta bila dva igralca oziroma pevca), nas je najbolj zanimalo prav to sodelovanje. »V bistvu sprva ideje, da bo v Celju nastal muzikal, nisem vzel najbolj resno, zato sem avdicijo, ki je bila v Celju, celo zamudil. Udeležil sem se šele avdicije v Ljubljani,« pripoveduje Matic. Sprva je bil izbran »le« kot član zbora. Kmalu pa se je pokazalo, daje Matic eden bolj resnih igralcev, zato so mu dodelili še eno manjšo vlogo stotnika. Ker menda ni bilo vaje, ki se je ne bi udeležil, po drugi strani pa fantu, ki naj bi igral enega od Joštov, časovno ni uspel redno prihajati na vaje, so vlogo kmalu zaupali Maticu. Iz zgodovine vemo, da je imel Jošt na koncu sila nezavidljivo vlogo, saj prav on utopi Veroniko, Matic pa je po naravi vse prej kot grob, a vseeno se je zdelo, da mu je vloga pisana na kožo. »Na odru, pred publiko, sem brez vsake treme užival. Pa četudi sem sprva, ko sem praktično zaradi pomanjkanja časa drugega substituta, moral na hitro vskočiti, pomislil, da mi vloga robustnega Jošta ni ravno pisana na kožo. A sem tudi to našel v sebi,« komentira mladenič, ki mu romantika sicer kar sije iz oči. 

Debi v Veroniki Deseniški Matic oceni kot nekaj najlepšega v njegovem življenju. »To je to. Našel sem smisel svojega življenja. Našel sem nekaj, kar lahko počnem celo življenje. Vem, da bodo prišli še tudi težki trenutki, a vendar trdim, da je to nekaj najlepšega in nekaj, kar res počnem iz srca,« še pravi Matic. Da je slednje res, smo na srečo slišali že mnogi. Da bi bilo le še več takšnih priložnosti!

 

Rozmari Petek

Foto: Anja Horvat

Oglejte si tudi