Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
6°C
SOB.
24°C
6°C
Oceni objavo

Vojniški inovator aplikacije v Bruslju

Sem Matic Hrovat, star 20 let. Prihajam iz Nove Cerkve in sem študent na Visoki šoli za polimere v Slovenj Gradcu. Nekoč sem se kot drsalec že znašel v Ogledalu, vendar sem z drsanjem zaključil in začel s tehniško in inovativno potjo. V zadnjih dveh študijskih letih sem sodeloval pri več projektih, npr.: Novi izdelki iz bioplastike; Biopolimeri – od materiala do končnega produkta (v sklopu mednarodne poletne šole PolyRegion). V prostem času se ukvarjam s 3D-tiskanjem in strežbo v restavraciji Trač.
Na natečaj, ki je v začetku februarja potekal v Bruslju, sem se prijavil povsem naključno. S prijateljem sva bila na kavi, vmes pa sem na poti v toaleto opazil ta oglas. Zdel se mi je zanimiv, zato sem ga slikal s telefonom, da sem si shranil podatke. Ob prihodu domov sem več o njem prebral na spletu. Ideja projekta je bila narediti aplikacijo za pametno mesto Smart city app. Isti dan sem ob vožnji domov mimogrede opazil, kako neko dekle deli reklamne letake s popusti, natisnjenimi na kosu papirja. Takoj sem se domislil dobre ideje, ki me je popeljala do finala. Ideja je naslednja: takoj ko uporabnik zažene aplikacijo, mu ta na zaslonu prikaže kupone, znižanja, akcije itd., ki so na voljo v bližini lokacije, kjer se nahaja. Z množično uporabo aplikacije bi lahko močno zmanjšali uporabo natisnjenih letakov za oglaševanje. Ti so okolju neprijazni (zaradi sečnje dreves), poleg tega pa hitro pristanejo v smeteh.

 

Na tekmovanju smo sodelovali Evropejci in Kitajci. Razdelili so nas v šest skupin po dve osebi, v vsaki od njih sta sodelovala Kitajec in Evropejec. Ker je imel vsak svojo idejo, sva skupaj s partnerjem združila obe in tako dobila EKO-aplikacijo, ki poleg preostalega na poseben način prikazuje, koliko emisij CO2 bi povzročili z izdelavo letaka, natisnjenega na papir, in koliko drugih virov smo privarčevali, ker tega nismo storili. Ob teh podatkih bi se lahko zamislilo veliko ljudi.

 

Aplikacijo trenutno še razvijava, saj je najprej treba dobro analizirati trg drugih aplikacij in se domisliti uspešnega načina poslovanja ter trženja. Preden sva aplikacijo predstavila v Bruslju, sem že stopil v stik z desetimi različnimi slovenskimi podjetji in se pozanimal, ali bi bili pripravljeni sodelovati z nama. Tri podjetja so izrazila velik interes. Na to sva zelo ponosna. Zdaj se bova potrudila, da jo čim prej dokončava in se z njo podava na trg. Še prej pa bi potrebovala nekaj pomoči iz tehniške stroke.

 

Kaj mi bo najbolj ostalo v spominu? Najbolj bom pogrešal sodelovanje s partnerjem Jiongbinom. Sodelovati z osebo iz druge kulture je namreč nekaj nevsakdanjega in drugačnega, saj imava drugačne poglede na stvari ter si deliva različne misli in ideje. Na koncu ravno zaradi tega nastane nekaj prav posebnega. Prav tako lahko poudarim, da je bil to prvi projekt, pri katerem sta sodelovali evropska in kitajska kultura. Uspelo je prav vsem parom. Zagotovo ne bom pozabil prijetnega vzdušja, ko smo vse skupine delale v istem prostoru z mentorji, ki so nam priskočili na pomoč, kadar smo imeli težave. V spominu mi bo ostal tudi prvi polet z letalom. Zanimivo in hkrati ganljivo pa je bilo opazovati tudi sodelujoče Kitajce, ki so prvič v življenju videli sneg. 

 

Več najdete na naslednji povezavi:

http://younginnovator.eu/2015/01/innoapps-hackathon-final-meet-team-6/.  

 

Matic Hrovat

 

Oglejte si tudi