Logo MojaObčina.si
DANES
13°C
2°C
JUTRI
13°C
0°C
Oceni objavo

Počitniško delo kot vrednota

So ljudje, ki opravljajo določene poklice, srečujemo jih vsak dan in postanejo naši prijatelji, čeprav jih osebno ne poznamo. Eden takšnih je Jaka Komplet, pismonoša na počitniškem delu.

Jaka je končal tehniško gimnazijo v Celju in dolge počitniške dni pred začetkom študija preživlja kot pismonoša. Nasmejan, poln življenja in načrtov vsak dan raznaša pošto po naših domovih. Delo pismonoše je zahtevno, opraviti ga je treba v vsakem vremenu in pri tem ohraniti nasmešek na obrazu. Delo na terenu spremljajo različni dogodki, ki jih izkusi vsak pismonoša. Največji izziv so srečanja s psi, ki jih ljudje še vedno nimamo na povodcu ali na verigi. Z enim izmed takih psov je doživel bližnje srečanje tudi Jaka. Pismonoša opravlja delo na motorju, potrebna sta dobro vozniško znanje in previdnost, saj se neprestano vključuje v promet.

Delo, ki ga opravlja, mu je všeč. Z ljudmi, ki jih srečuje vsak dan, je vzpostavil prijazen, spoštljiv odnos. Odnos do dela so mu od malega privzgajali domači, počitniško delo opravlja ne toliko iz potrebe po denarju kot iz prepričanja staršev, da je treba delati, prispevati k družinskemu proračunu in spoštovati delo.

 

Jaka je zagnan jadralni pilot. Zaradi klubskega načina dela na letališču, ko si jadralci polete prislužijo, šport ni predrag. Njegova poklicna želja je postati pilot. Šolanje bo nadaljeval na strojni fakulteti v Mariboru, študij mu bo omogočil uresničenje poklicne želje. Njegovi konjički so vsakdanji, rekreativni tek, pohodništvo in kolesarjenje. Pa seveda čas, ki ga preživi z dekletom.

 

Delo kot vrednota še živi. Koliko je ta vrednota vredna, pokaže čas. Jaka in njemu podobni počitniški delavci to dokazujejo. Na nas starših je velika odgovornost, da svoje otroke usmerimo v zdravo preživljanje prostega časa, jih navajamo na delo in s tem gradimo njihovo samopodobo in odnos do vsakega dela.

 

Tekst in foto: Lea Sreš

Oglejte si tudi