Logo MojaObčina.si

Vojnik

JUTRI
11°C
4°C
TOR.
12°C
1°C
Deli
8467

Po harmoniko v Socko

Časi se spreminjajo, okusi ljudi tudi in na glasbenem področju je harmonika še vedno priljubljen inštrument. Veliko mladih se izobražuje na glasbenih šolah in pri glasbenikih, ki poučujejo inštrument iz izkušenj. Dobra harmonika je iskana, velikokrat jo izdelajo po meri in željah naročnika ter namenu uporabe. Po harmoniko se lahko odpravite k Sandiju Majcnu v Socko.

Vagabund po duši

Sandi Majcen je bil rojen v Socki, kjer je odraščal pri stari materi. Po tridesetih letih, ki jih je preživel v Žalcu in Šmartnem ob Paki, seveda večino časa na »špilih« v Švici in Nemčiji, se je vrnil domov. Prevzel je kmetijo, ki je samevala, in si z družino ustvaril dom. Prve spodbude za glasbeno ustvarjanje je dobil pri starem očetu Leopoldu. Sandi je kot samouk na frajtonarici začel igrati pri Godbi na pihala Male Dole-Vojnik že pri trinajstih letih. Tam je usvojil prve note in pridobival izkušnje. Končal je srednjo strojno tehnično šolo v Celju in se zaposlil v Uniorju Zreče v Vitanju. Čakal je na priložnost, da se začne z glasbo poklicno ukvarjati.

 

Prelomna leta

Leta 1988 je odšel na avdicijo v Švico in le teden dni je imel čas, da naštudira program za igranje v novi skupini; brez znanja nemškega jezika, v novem okolju in na novem področju. Njegova nemška leta so bila lepa, saj je opravljal poklic, ki ga je bil najbolj veselil. V tem času je bil na odru okoli 150 dni na leto. Izpilil je znanje nemščine in veščine nastopanja. Leta 1991 je v Nemčiji ustanovil ansambel Vagabundi. V Šmartnem ob Paki je začel harmonike tudi popravljati in uglaševati. Po selitvi v Socko je družina obnovila 50 let zapuščeno kmetijo, kjer živijo danes. Pri uglaševanju harmonik mu je prišla prav osnovna izobrazba, saj je za to delo potreben izostren posluh, tehnično znanje, izkušnje in informacije. Prvo harmoniko je izdelal 2012.

 

Uglaševanje harmonike je umetnost … tu je najmočnejši

Danes je podjetnik in popravlja in izdeluje harmonike, pri nas in v Nemčiji. Harmonike izdeluje po naročilu, upošteva želje naročnika. Material, iz katerega izdeluje harmonike, je les (ameriški oreh, oljka, sliva, jablana, afriški zebrano, bor). Iz lepljene škatle, lakiranega basnega in diskantnega dela, mehaničnega dela, glasovnic, privoskanih glasilk nastane osnova harmonike, ki jo je treba uglasiti. Prav mu pridejo izkušnje z igranjem. Njegovo uho je mojstrsko uglasilo že več kot 1000 harmonik. Harmoniki je treba dodati meh in nosilce za jermene inštrumenta in obrobe za meh. Teža harmonike je med 6,5 do 7 kilogramov. In čas izdelave? Povprečno en mesec natančnega dela.

 

Pri vsaki harmoniki čaka na trenutek, ko bo zapela

Kljub razpetosti med Nemčijo in domom postavlja na visoko mesto svojo družino. Vsi imajo glasbo v genih. Obe hčerki igrata klavir, žena je zaposlena v Taboru in je diplomirana vzgojiteljica. Prva od deklet je novinarka, druga osnovnošolka. Sandi ne pozabi na igranje nogometa dvakrat na teden v Vinski Gori, poleti pa na motor. Veliko mu pomenita dana beseda in poštenje. Če želite svojo harmoniko popraviti, uglasiti ali se odločate za nov inštrument, se oglasite v Socki.

 

Kontakt: Sandi Majcen, Socka 28, 3203 Nova Cerkev, tel. 041 755 168 ali krainerland@gmail.com

 

Tekst in foto: Lea Sreš

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi