Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
-1°C
JUTRI
12°C
2°C
Oceni objavo

Odnos do dediščine

Prizadevni član vinogradniškega društva Boris Kroflič iz Malih Dol (udeleženec ustanovnega občnega zbora 23.6.2003) je lepo obnovil popolnoma lesen vinski hram (kovinska je bila samo ključavnica), star zagotovo več kot 200 let. Več kot 100 let star vinograd pa je letos na novo »zrigolal« in posadil z žlahtnimi trtami (med njimi zanimivo tudi sorto zweigelt). Zanimivo je njegovo razmišljanje VSE SE SPLAČA, če se lotiš prave stvari in imaš pravi pristop.
Z veseljem tudi zapišemo, da je zelo agilen član društva Ivan Pušnik (tudi prvi kletar VOJNIČANA)  v Arclinu sredi naselja nasadil 500 trsov trte sauvignon in 280 trsov sorte zweigelt.

 

Prav tako sta njegova soseda Franci in Tanja Bezovšek obnovila lep vinograd, ki že nakazuje prelepo trgatev. Stari, lepo zaščiteni preši z letnico 1948 pa dela družbo spominska plošča, ki opozarja na ustanovni sestanek Vinogradniškega društva občine Vojnik leta 2003.

 

Vinogradnik Matija Selčan je ohranil lepa vhodna vrata v klet z letnico 1851 (napis pa je za nas nečitljiv), Pohajač pa skrbno čuva lepo skoraj umetniško izdelano leseno prešo iz leta 1734. Potomci Ivana Kramarška skrbno čuvajo prelepo diplomo z ocenjevanja vin leta 1932. V društveni KLETI počiva lesen sod (verjetno za žganje) z letnico 1900.

 

Zapisanemu bi lahko rekli ohranjanje kulturne dediščine in vinogradniške tradicije. To pomeni, da posamezniki še cenijo velik trud in prizadevanje svojih prednikov.

 

Pavle Leskovar

 

Oglejte si tudi