Ali ste tudi vi strastni "kofetarji"?
No, jaz imam najraje kar navadno "domačo" kavo, brez sladkorja in drugih dodatkov. Najraje si jo skuham v stari dobri "đezvi", saj kave iz aparata ne maram preveč.
Je pa res, da so med ljudmi priljubljene zelo različne variante tega poživljajočega napitka.
Kava se (poleg čaja in vode) na svetu popije v največjih količinah. Seveda pa je tudi pri pitju kave potrebna zmernost in odgovornost.
Živali so se obnašale čudno
Ali ste vedeli, da so poživilne učinke kave odkrili povsem naključno?
Po legendi naj bi pastir, ki je pasel kamele/ovce, menihom v Jemnu poročal, da se njegove črede obnašajo čudno in da večkrat prebedijo noč. Tako so menihi s pastirjem na čelu odšli k čredi, da bi jo opazovali. Bili so namreč prepričani, da je za čudno vedenje živali kriva hrana.
Ugotovili so, da živali jedo grme z rdečimi plodovi. Eden izmed menihov je plodove grma vzel ter jih nato prevrel, dobljeni napitek pa je popil.
Kasneje je bedel celo noč in po premisleku ugotovil, da je za to kriva skrivnostna pijača. Menihi so kasneje čudežni napitek pili vsako noč, kava pa se je razširila po celotnem kraljestvu Jemna. Nato se je razširila po celem svetu. (povezeto po Naironus, Faustus Banesius)
Domača kavna maska
V skladu s svetovnim dnevom tega priljubljenega napitka pa vam predstavljam recept za domačo kavno masko, za sijočo in prijetno kožo.
Sestavine:
- 1 mala žlička kakava v prahu
- ½ male žličke mlete prave kave
- 1 žlica toplega mleka
Postopek
Sestavine dobro premešamo, da dobimo lepo, gladko maso. Ko je masa homogena, jo nanesemo po obrazu, vratu, po želji pa tudi po dekolteju.
Masko pustimo delovati 30 minut. Med njenim delovanjem boste občutili, kako se koža napenja in zateguje.
Masko si najprej izperemo s toplo vodo, kasneje pa še temeljito s hladno vodo.
Ste ga opazili?
Ali ste že slišali za pasjo rožo?
Gre za drugo ime za vsem znan šipek.
Šipek je zdravilna rastlina, ki se uvršča v družino rožnic. Gre za grm, ki vsebuje dolge, trnjaste veje. Plodovi so značilne rdeče barve in jajčaste oblike. Šipek dozori septembra in oktobra.
Šipek vsebuje številne zdravilne učinkovine. Plodovi šibka vsebujejo vitamine, minerale ter nekaj pektina in fruktoze. Plodove pogosto nabiramo in jih sušimo za čaj.
Šipkov čaj se uporablja tako pri prehladu, pri boleznih dihal, za ledvična obolenja, prav tako pa je tudi dobro odvajalo. (povzeto po Gorenjske-lekarne.si)
Ali ste vedeli?
- Šipek imenujejo tudi divja roža ali pasja roža.
- Lubje rastline se je nekoč uporabljalo proti ugrizu psov, od koder tudi ime pasja roža.
- Šipek odpravlja tudi utrujenost in nerazpoloženost.
- Plodovi šipka, ki so naloženi drug na drugega lahko splesnijo.
- Šipkova marmelada se ne sme prekuhati, saj slednje uniči vse vitamine v plodovih.
- Zelo priljubljeno je tudi šipkovo olje. (povzeto po Farmedica.si)
Veronika Pirman



