Logo MojaObčina.si

Vojnik

DANES
18°C
-5°C
JUTRI
17°C
-5°C
Deli
8467

Njegov dom je cesta

Na regionalni cesti Višnja vas–Frankolovo se je pred menoj pojavil vprežni voz z vpreženimi kravami. Hudo nenavaden prizor na praznično sobotno popoldne. V trenutku se mi je pred očmi odvil prizor iz šestdesetih let, ko so Romi s podobnimi vozovi obiskovali naše vasi in poskrbeli za zabavo otrok z vrtiljaki. Pa sem se uštela, gre za sodobnega nomada, ki mu je tak način življenja vsakdanjik.

Tokrat je šlo za sodobnega popotnika, ki je že deset let doma na cesti. Družino ima na Madžarskem, sam pa vsa leta potuje po Evropi. Blaž je prijeten fant, ki je po prihodu v Višnjo vas najprej poskrbel za živino, madžarsko sivo govedo, dva psa in petelina. Danes bo njegov dom na travniku v nasadu orehov, zemljišče in pašo mu je prijazno odstopil lastnik. Blaž pravi, da smo Slovenci gostoljubni in nima na poti posebnih težav.

 

Malo več o Blažu ali po madžarsko Bala´zsu, mi je povedala njegova prijateljica Maša Šolman iz Vitanja, ki živi v Zgornji Pristavi pri Ptuju, kjer se s fantom ukvarjata s konjerejo. Blaž je bil njun gost štiri dni. »Ko je bil star 11 let, je videl potujočo družino in takrat je vzniknila želja po podobnem življenju. Na začetku je potoval s trinajstimi konji po Madžarski in nastopal v cirkusu, da je zaslužil za potovalni voz. Blaža pri takšnem načinu življenja podpira oče, mama bi raje videla, da bi bil zaposlen kot veterinar. Vedno potuje sam, ima pa stalne stike s prijatelji preko mobilnega telefona in interneta. Fant je vegetarijanec, abstinent, ne pije kave in ne uživa drog. Vsako jutro si pripravi črni čaj z mlekom, zvečer pa zeleni ali zeliščni čaj. Ko je bil pri naju, smo vsak večer ob ognju pokramljali in povem vam, da tako dobrega čaja, kot ga je skuhal Blaž, še nisem pila! Pogostil naju je tudi z zelenjavno juho, spekel domač kruh in čokoladne piškote! Zelišča za čaj nabere po poti na travniku,« je povedala Maša Šolman. Hrano si pripravlja sam, živi in potuje sam, a vseeno najde povsod prijatelje, ki mu pomagajo. Posebno vesel je pomoči slovenskih konjenikov, ki mu priskočijo na pomoč.

Če je v vas kaj pustolovskega duha in vam je všeč njegov način življenja, ga danes obiščite v Višnji vasi, jutri bo s svojim vozom in z vsem premoženjem nadaljeval pot. Na vprašanje, kam je namenjen, je odgovoril: »Naprej, v nove kraje in med nove ljudi!«

Blaž, srečno!

 

Tekst: Lea Sreš

Foto: Maša Šolman, Lea Sreš

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!