Miha je kmet po duši in velik ljubitelj narave. Je nosilec dopolnilne dejavnosti na kmetiji, kjer prideluje hrano in zelišča. Seveda pri hrani, ki zraste na kmetiji, ne morete pričakovati, da bodo vsi paradižniki ali drugi sadeži enake velikosti. Hrana, ki jo prideluje, je vzgojena sonaravno, brez umetnih gnojil in brez škropiv, ki bi obremenjevale okolje. Na kmetiji je mogoče kupiti sezonsko sadje in zelenjavo, seveda po predhodnem dogovoru. Vse sadike vzgoji sam, večino iz svojih semen. Dogovorite se lahko za sezonsko zelenjavo in sadje v obliki tedenskih košaric, ki jih dostavi tudi na dom. Letos rastejo na njivi pira, krompir, koruza, buče, fižol in različne vrste zelenjave.
Del kmetije je usmerjen v zeliščarstvo. Miha je opravil izobraževanje za zeliščarja. Na desetih arih so posajena različna zelišča, ki jih uporablja za čajne mešanice (tudi po naročilu), tinkture, mazila in kreme, naravna mila, hidrolate in eterična olja. Vsi pripravki so popolnoma naravni, pridelani doma in uporabni v vsakdanjem življenju tistih ljudi, ki želijo živeti v sožitju z naravo.
Kontakt: Miha Sreš, Klučarjeva domačija, Nova Cerkev
Vsi, ki vas zanima še več o Klučarjevi domačiji, se kdaj oglasite. Za vroče dni je pripravil osvežilni sirup iz poprove mete, ki je odličen napitek v vročih poletnih dneh. Pri pripravi sirupa lahko sladkor zamenjate z medom.
Tekst in foto: Tjaša Podergajs
Recept
Osvežilen napitek iz poprove mete
Za povprečno gospodinjstvo potrebujemo za osvežitev v poletnih mesecih 0,5 kilograma sveže poprove mete. Očiščeno, toda neoprano rastlino narežemo na manjše dele in jo v pekaču za 10 minut postavimo v pečico pri temperaturi 100 stopinj Celzija. Pri tej temperaturi se odprejo pore in s tem omogočimo lažje izločanje eteričnega olja. V loncu prevremo 5 litrov vode in jo ohladimo. V prekuhano vodo čez noč namočimo »pečeno« poprovo meto. Namok precedimo čez gazo.
V posodi zmešamo precejeno tekočino z najmanj 2 kilogramoma rjavega sladkorja in 10 dag citronske kisline. Tekočino večkrat premešamo in ko se sestavine raztopijo, ustekleničimo. Sirup hranimo v temnem in hladnem prostoru. Tako si bomo pripravili osnovo za osvežilno pijačo čez celo poletje. Mešamo s hladno vodo, lahko dodamo led.