Logo MojaObčina.si
DANES
22°C
8°C
JUTRI
20°C
12°C
Oceni objavo

Danes poglejte v nebo nad občino Vojnik

Zračno plovilo Goodyear Blimp bo v sklopu evropske turneje danes preletelo Slovenijo, že čez nekaj dni pa bo 75 metrov dolgo in 18 metrov visok cepelin mogoče znova od blizu opazovati pri nas. Na turneji po nekaterih evropskih državah in dirkaških prizoriščih se bo namreč ustavil na letališču v Lescah pri Bledu.

 

Plovilo v prepoznavni modri in rumeni barvi, ki je vzletelo z avstrijskega z letališča Wels, bo po pisanju Siol.net ob 13.20 zahodno od Maribora prečkalo avstrijsko-slovensko mejo, od koder ga bo mogoče opazovati na poti čez Ruše do Zreč, Vojnika in Celja. Nad knežjim mestom naj bi bil okrog 14.15, nad Ljubljano uro pozneje, pot pa bo nadaljeval proti Vrhniki, mimo Postojne in čez Ajdovščino. 

Polet cepelina lahko spremljate TUKAJ

Mimo Dunaja je Blimp, ki sodi med največja zračna plovila na svetu in ima registrsko oznako D-LZFN, letel na višini 1000 metrov, slovenske kraje pa naj bi preletel precej nižje. Na uradni spletni strani namreč navajajo, da je optimalna višina leta 300 metrov. Pod cepelinom je v potniški kabini prostora za dva pilota in 14 potnikov, najvišja hitrost Blimpa pa je 125 km/h. Prostornina cepelina, ki se je leta 2020 vrnil na nebo nad Evropo, je 8425 kubičnih metrov. 

Povzela: Lea Sreš, tekst in foto VEČER

Oglejte si tudi