Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
5°C
JUTRI
23°C
6°C
Oceni objavo

Zahvala soustvarjalcem dogodka Srednjeveški dnevi

Poletje smo zaključili z izjemno prireditvijo Srednjeveški dan v dvorcu Tabor v Višnji vasi. Dvorec je prvič omenjen že leta 1467, ko je posest dobil v imetje Ludvik Lindeški in začel gradnjo graščine v letu 1510. V svojem času je večkrat zamenjal lastnika, trenutni lastnik Matjaž Založnik, ki prav tako kot prvi lastnik prihaja iz Lindeka, ga postopoma obnavlja in mu vrača življenje ter lepoto. S svojim delom in strastjo je dvorec približal tudi širši javnosti in se predstavil v oddaji Na vrtu, ki si jo lahko ogledate na prvem programu RTV Slovenija.
Tokrat se je Matjaž Založnik povezal še s Turističnim društvom Vojnik, skupaj s predsednico sekcije za turizem Marijo Čakš, kot glavno organizatorko celotnega projekta, in z drugimi požrtvovalnimi člani, so naredili res odmevno prireditev Srednjeveški dan. Dvorec in njegovo okolico so popeljali nazaj v čas njegovega največjega blišča.

Dogajanje se je začelo že v petek, ko je dvorec obiskalo in podrobneje spoznalo več kot 400 šolarjev OŠ Vojnik in Frankolovo. Vsi otroci so si po skupinah, vodile so jih grajske gospe, ogledali delo kovačev, peric, grajske pisarke (vsem otrokom je napisala imena v kaligrafiji), dom čarovnice Bine, mečevanje v otroškem ringu, igro kmetice s kuro in berača in še mnogo drugega. Dan so zaključili s sprehodom po cvetočem grajskem parku in s slastno srednjeveško malico.

V soboto popoldne je sledil glavni dogodek, ko so se po 15. uri začeli zbirati obiskovalci in kmalu so bili priča zgodovinskemu spektaklu. Pred dvorec se je pripeljala črno-zlata kočija dvorca Štatenberg in pripeljala visoke predstavnike gospode, med njimi tudi župana Branka Petreta s soprogo. Sprejem je bil veličasten, še bolj veličastna pa je bila povorka. Pred našimi očmi se je zvrstilo in naredilo veličasten mimohod več kot 100 srednjeveških igralcev: ženska konjenica iz Koroške Kresničke iz Mislinja, Jurjeva konjenica Slovenske Konjice z dvornimi damami, zastavonoše Plesnega studia Zvončica, vitez Peter z mečevalci, bobnarska skupina Ritem factory, trobentača Tomaž Majcen in Andrej Belej, vitezi Vranski iz Pakoštan, grof Falski, grof in grofica Štatenberska s spremstvom, orientalske plesalke Irry dance, Ljudske pevke Taščice, Renesančna plesna skupina Lonca, srednjeveška skupina vitezi varuhi sv. groba iz Pivke, perice iz Luč, zeliščarka Meta Maček, čarovnica Bina in vedeževalka Iza, kmetica Irena ter berača Jaka in Boris. V povorki so se predstavili tudi kovači in rokodelci ter vsi drugi obiskovalci, ki so se predstavili s srednjeveško opravo.

 

Po povorki so v osrednjem programu še dodatno s svojim nastopom popestrili dogajanje Štajerski rogisti iz Nove Cerkve, bobnarji v posebnem srednjeveškem ritmu, orientalke z zlatimi krili, plesna skupina Lonca s srednjeveškimi plesi in delavnico za obiskovalce, Ljudske pevke Taščice in perice z ljudskimi pesmimi starih korenin in običajev. Adrenalin se nam je dvignil, ko so vsi vitezi pokazali demonstracijo mečevanja, ki pa je bila prekinjena s krajo kokoši kmetici Ireni. Vitezi so takoj imeli drugo nalogo – ujeti kradljivca in ga pripeljati na sramotilni steber. Sojenje se je lepo zaključilo, saj je bil graščak Matias Lindeški izredno dobro razpoložen in dobrosrčen. S to in drugimi igrami so igralci prikazali življenje v srednjem veku, obiskovalci pa so druženje z njimi lepo sprejeli vse do večernih ur in še dlje.

 

Poskrbljeno je bilo tudi za najmlajše in tiste, ki mladost nosijo v srcu, saj so si v otroški delavnici otroci izdelali svoje krone in zeliščne šopke, se preizkusili v srednjeveških igrah, kot je streljanje z lokom ter met podkve, obiskali čarovnico, tisti bolj radovedni pa so lahko pokukali v prihodnost pri vedeževalki. Ob vsem dogajanju smo se lahko kot pravi plemiči okrepčali z odlično hrano in pijačo. Dogajanje se je zaključilo v nedeljo dopoldan s Sokolijado, kjer so si obiskovalci lahko pobliže (kar na svoji roki) ogledali kragulja in druge ptice ter lovske pse, ki so tesno povezani z njimi pri lovu. Razstava lovskega orožja je bila pika na »i« k že tako pestri prireditvi.

 

TD Vojnik se zahvaljuje vsem skupinam in posameznikom za podarjene nastope in sodelovanje na veliki prireditvi. Posebna zahvala gre predsedniku TD Slovenske Konjice Cvetu Štefaniču, ki je v čudoviti srednjeveški opravi preko mikrofona, skupaj z Marijo Čakš, ki je celoten program zrežirala in napisala, povezoval misli in lepe besede, ki so segle do src zadovoljnih obiskovalcev. Zahvala vsem društvom za nesebično pomoč pri organizaciji in Urbanu Podergajsu za ozvočenje prireditve. 

 

Tekst: Marija Čakš

Foto: Matjaž Jambriško

Oglejte si tudi