Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
5°C
JUTRI
23°C
6°C
Oceni objavo

XIX. kletarski večer – pokušina mladega vina

Ker brez truda in znanja ni uspeha, so vojniški vinogradniki tudi letos organizirali strokovni pregled vin letnika 2022. Prvič se je to zgodilo 19. 11. 2003 pod vodstvom mag. Antona Vodovnika v gostišču Lovec v Vojniku, nato pa to vsa leta z veliko žara opravi mentorica društva Tadeja Vodovnik Plevnik, specialistka za vinarstvo v KGZS Maribor. Tako je bilo tudi letos, ko so bili gostje v za to primernem prostoru Jernejevega doma v Vojniku po dveh letih spet v prisotnosti publike – vinogradnikov. Po skromnem začetku se sedaj kar zahteven projekt izvaja pod vodstvom prizadevnega podpredsednika društva Mirana Kovača, ki skrbi, da vse poteka na primerno visokem strokovnem nivoju.
Vsem 90 vzorcem so izmerili žveplo, kisline, suho snov Bx in izpisali vzorčni list – vse anonimno. Strokovnjakinja je vsak posamezni vzorec podrobno pregledala, pokomentirala ter svetovala odpravo napak. Prisotni so lahko sami dobro spoznali napake v vinu: boekser, česnov boekser, etil acetat, oksidacijo … Potrebno je ukrepati takoj: II. pretok, žveplanje, stalna nega in opazovanje. Srečanje se je izkazalo za pravo učno uro enologije! 

Strokovnjakinja pravi, da so prinesena vina na splošno dobra, nekaterim je tudi že napovedala visoke ocene na XIX. ocenjevanju vin v letu, ko društvo praznuje 20-letnico uspešnega delovanja. V zaključni besedi je mentorica pohvalila operativno skupino z Miranom Kovačem na čelu, prav tako tudi sodelovanje s sosednjimi društvi Dobrna in Štore. Povzela je tudi nekaj težav zadnje letine: toča, rastlinske bolezni, prekinitev vretja … ter podala kup nasvetov za odpravo težav. Vinogradniki smo ji hvaležni zanje. 

Vinogradniki so letos prinesli širok izbor sort: šipon, laški rizling, sivi pinot, kerner, renski rizling, sauvignon, traminec, rumeni muškat, muškat hamburg, modra frankinja, zweigelt, žametovka – modra kavčina, v beli in rdeči zvrsti pa je verjetno še kakšna neomenjena sorta. To je za naše kraje verjetno zanimiv podatek.

Naši vinogradi spadajo v:

Male Dole:

-          vinorodno območje okoliša Štajerska Slovenija,

-          vinorodni podokoliš Šmarje – Virštanj,

-          vinorodna lega Male Dole,

Črešnjice:

-          vinorodno območje okoliša Štajerska Slovenija,

-          vinorodni podokoliš Maribor,

-          vinorodna lega Črešnjice.

Navedeno v Ur. listu RS št. 49/07 z dne 4. 6. 2007.

Za konec naj velja še iskreno povabilo na 19. ocenjevanje vin v mesecu aprilu!

Tekst:  Pavle Leskovar

Foto: Miran Kovač

Oglejte si tudi