Logo MojaObčina.si
DANES
2°C
-1°C
JUTRI
4°C
-5°C

XIX. kletarski večer - pokušina mladega vina

Ker brez truda in znanja ni uspeha, so vojniški vinogradniki tudi letos organizirali strokoven pregled vin letnika 2022. Prvič se je to zgodilo 19. 11. 2003 pod vodstvom mag. Antona Vodovnika v gostišču Lovec v Vojniku, nato pa to vsa leta z veliko žara opravi mentorica društva Tadeja Vodovnik – Plevnik, specialistka za vinarstvo v KGZS Maribor. Tako tudi letos, ko so bili gostje v za to primernem prostoru Jernejevega doma v Vojniku po dveh letih spet v prisotnosti publike – vinogradnikov. Po skromnem začetku se sedaj kar zahteven projekt izvaja pod vodstvom prizadevnega podpredsednika društva Mirana Kovača, ki skrbi, da vse poteka na primerno visokem strokovnem nivoju.

Vsem 90 vzorcem so izmerili žveplo, kisline, suho snov Bx in izpisali vzorčni list – vse anonimno. Strokovnjakinja je vsak posamezni vzorec podrobno pregledala, pokomentirala ter svetovala odpravo napak. Prisotni so lahko sami dobro spoznali napake v vinu: boekser, česnov boekser, etil acetat, oksidacijo … Potrebno je ukrepati takoj: II. pretok, žveplanje, stalna nega in opazovanje. PRAVA UČNA URA ENOLOGIJE!

Strokovnjakinja pravi, da so prinesena vina na splošno dobra, nekaterim pa že napovedala visoke ocene na XIX. ocenjevanju vin v letu, ko društvo praznuje 20-letnico uspešnega delovanja. V zaključni besedi pa je pohvalila operativno skupino na čelu z Miranom Kovačem, sodelovanje s sosednjimi društvi Dobrna in Štore. Povzela pa je tudi nekaj težav letošnje letine: toča, rastlinske bolezni, prekinitev vretja …, ter podala kup nasvetov za odpravo težav. HVALA!

Vinogradniki so letos na pregled prinesli širok izbor sort: šipon, laški rizling, sivi pinot, kerner, renski rizling, sauvignon, traminec, rumeni muškat, muškat hamburg, modra frankinja, zweigelt, žametovka – modra kavčina, v beli in rdeči zvrsti pa je verjetno še kakšna neomenjena sorta. To je za naše kraje verjetno zanimiv podatek.

Naši vinogradi spadajo v:

Male Dole:

-          vinorodno območje okoliša Štajerska Slovenija

-          vinorodni podokoliš Šmarje – Virštanj

-          vinorodna lega Male Dole

Črešnjice:

-          vinorodno območje okoliša Štajerska Slovenija

-          vinorodni podokoliš Maribor

-          vinorodna lega Črešnjice

Navedeno v Ur. listu RS št. 49/07 z dne 4. 6. 2007

Za konec pa naj velja še iskreno povabilo na 19. ocenjevanje vin v mesecu aprilu!

 

Tekst:  Pavle Leskovar

Foto: Miran Kovač

Všečkaj objavo


Oceni objavo


Oglejte si tudi