Logo MojaObčina.si

Vojnik

DANES
4°C
-4°C
JUTRI
6°C
-4°C
Deli
5739

XI. vinska trgatev v Vojniku

Kako hitro beži čas, ugotavljajo vojniški vinogradniki, ki bodo naslednje leto proslavili 15 let plodnega dela! Dobro se spominjajo, da so 11. 6. 2005 posadili cepič od več kot 400 let stare trte z Lenta v Mariboru. Trta sorte modra kavčina v Vojniku pred občinsko stavbo več kot odlično uspeva in je tudi letos bogato obrodila. Na njej je zraslo rekordnih 93 grozdov. Najtežji je tehtal kar 1120 g. Skupna količina je znašala 44,8 kg s sladkorno stopnjo 80 Oe. Grozdje je bilo popolnoma zdravo.

Skozi vse leto je za trto zavzeto skrbel društveni viničar Franc Dajčman. Vojnik je 21. aprila prizadela huda pozeba. A skrbni vinogradniki so svojo ljubljenko prejšnji večer ob 22. uri s tkanino dobro zaščitili. Zaradi vremenskih razmer je trta večkrat med letom potrebovala dodatno pomoč in to v obliki dodatnega gnojenja, škropljenja, zalivanja ter ostalih vinogradniških del, predvsem pa »senco« svojega gospodarja. To je v svojem nagovoru šaljivo razložil predsednik Mirko Krašovec. Spet je dokazal svoje veliko strokovno znanje vrtnarja in vinogradnika. Njegova vsakoletna okrasitev odra društvenih prireditev s prelepimi cvetličnimi aranžmaji vrtnarstva Krašovec iz Arclina je Vojničanom že desetletja dobro znana.

 

Prava prijateljica vojniške trgatve je priljubljena voditeljica Polonca. S svojimi pomočniki, Arclinskimi fanti (trgači), vinsko kraljico, župani, predsednikoma KS ter vinogradniki, je letos že 11. vodila lepo in preprosto prireditev. Letos so se pridružili člani KUD France Prešeren iz Vojnika z recitalom o vinski trti. Vojnik je obiskalo že 11 vinskih kraljic Slovenije. Letos je bila to Maja Žibret z Dolenjske. Zapomnili si jo bomo po lepem nastopu in izbranih besedah v nagovorih, posebej še na prazniku vina, salam in kruha meseca maja. Presenetila pa je tudi z znanjem španščine ter lepih besed govornikov in lepih narodnih pesmi, predvsem z vinsko tematiko, da se je zgodil lep kulturni dogodek.

 

V prireditvenem šotoru je tudi letos potekalo zbiranje grozdja za društveno vino Vojničan. Največ grozdja je prinesel Alojz Pušnik, kar 31,40 kg, najslajše grozdje je prispeval Miran Pritekelj s sladkorno stopnjo 101 Oe. Za društveno vino Vojničan so člani društva prispevali 364 kg grozdja in nekaj prostovoljnih prispevkov. Zbrali smo 120 kg rdečega in 244 kg belega, ki sta ga društvena kletarja Miran Kovač in Peter Martič po prireditvi predelala v mošt in obljubila, da bo iz njega nastalo vrhunsko vino, ki ga bomo poskusili na martinovanju.

 

Na VIII. tekmovanju v pripravi praženega krompirja pod vodstvom Albine Karmuzel so sodelovale štiri ekipe, zmagala pa je ekipa Dobra volja iz Pristave pred ekipama TD Nova Cerkev in DU Vojnik.

Prireditev je ob zvokih Vižarjev lepo uspela in bo lep kamenček v mozaiku bogatega kulturnega dogajanja v našem lepem kraju Vojniku.

 

Tekst: Pavle Leskovar

Foto: Miran Kovač

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!