Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
-0°C
JUTRI
19°C
3°C
Oceni objavo

Vojniški vinogradniki so se predstavili v vojniški knjižnici

Na prijazno povabilo vodje Osrednje knjižnice Celje, enote Vojnik gospe Betke Hutinski so vojniški vinogradniki predstavili svoje dejavnosti: diplome, priznanja, zbornik, biltene ocenjevanj, kozarce, fotografije idr. Mirko Krašovec in Anton Karmuzel sta razstavila in ponudila svoja kakovostna vina. Tudi društveni ponos – vino Vojničan ni manjkalo. Izvajalci predstavitve, Mirko, Miran, Anton in Pavle, so bili veseli povabila, čeprav je bil zanje sam ambient malce nenavaden. Res pa je, da so vinogradniki v prostorih knjižnice v Vojniku pred leti že organizirali razstavo fotografij o delovanju društva, avtor je bil Jure Vovk.

A vinogradniki so neločljivo povezani z literaturo. Zaprta molčim, odprta učim, razdajam skrivnost, lepoto, modrost. To je 8. 9. 1979 zapisala učiteljica Marija Volasko v knjigo kot darilo mlademu bralcu Andreju. V skromni sobi prizidka Kulturnega doma v Vojniku je bila namreč ob nedeljah dopoldne prizadevna knjižničarka. Knjižnica se je nato preselila v stavbo nekdanjega zdravstvenega doma, danes občinskega poslopja, zdaj pa domuje v lepo urejenih prostorih, ki se jim obeta prepotrebna razširitev.

 

Sicer pa so Vojničani že v 19. stoletju ustanovili prvo čitalnico, knjižnico pa po prvi svetovni vojni. Prav tako je zanimiva šolska knjižnica, kjer so na razpolago tudi raziskovalne naloge osnovnošolcev, ki med drugim opisujejo krajevno zgodovino (verska znamenja, zgodovino vinogradništva idr.).

 

Vinska trta in vino sta neizčrpen navdih pesnikom in pisateljem. Prvo strokovno knjigo o vinski trti v slovenskem jeziku Vinoreja je leta 1844 napisal duhovnik Matija Vrtovec. Zanimivo, da so nekateri napotki še danes aktualni. Sicer pa zdaj strokovne literature ne manjka. Avtorji mag. Anton Vodovnik, Tadeja Vodovnik Plevnik, Drago Medved (Vinski brevir, Sto resnic o vinu, Najlepše trte na Slovenskem idr.) so pisci današnjega časa in dobri stari znanci članov Vinogradniško-vinarskega društva Vojnik. Res veliko lepih misli in besed o trti in vinu je zapisanih v pesmih in ljudskem izročilu.

 

Tudi letošnja vinska kraljica Slovenije Katarina Pungarčič iz Drenovca pri Zavrču se bo z lepo besedo Vojničanom predstavila 12. maja 2018 na XII. prazniku vina, salam in kruha ob 15-letnici uspešnega dela društva. Pomagala bo potrgati grozdje s trte, potomke trte z Lenta, na XII. vinski trgatvi 22. 9. 2018. Vojničani se veselijo njenega obiska, saj bo že enajsta, ki bo obiskala in spoznala naš kraj in ljudi.

 
Tekst: Pavle Leskovar
Foto: Miran Kovač

 

Oglejte si tudi