Logo MojaObčina.si
JUTRI
4°C
-5°C
NED.
4°C
-5°C

Vojniški vinogradniki na obisku pri prijateljih v Zrečah

Tudi letos smo vojniški vinogradniki lepo obeležili god svojega zavetnika – sv. Martina. Najprej s sveto mašo in blagoslovom mladega vina, še posebej društvenega vina Vojničan v farni cerkvi sv. Jerneja v Vojniku. Blagoslovil ga je priljubljeni upokojeni celjski škof dr. Stanislav Lipovšek. Hvala! Številni obiskovalci so nato pred cerkvijo našo rujno kapljico tudi pokusili.

Z avtobusom smo se letos v okviru tega praznovanja odpravili v Zreče, k sosednjim vinogradnikom. Pri vinogradniško-turistični kmetiji Andrejc, lastnik je Vojko Korošec, ki je tudi predsednik zreškega vinogradniškega društva, smo doživeli kar nekaj presenečenj. Kmetija in klet sta bili prvič omenjeni že leta 1880 in 1895. Ukvarjali so se s kmetijstvom, živinorejo, sadjarstvom (sadjevec), obdelovali mali vinograd (na kolje). To potrjuje mogočna lesena preša. Stari oče Andrajc je bil zadnji prevoznik, »furman« s konjsko vprego. Bil je prava legenda! Včasih se je cela dolina ukvarjala tudi z lesom (žagarstvo), pridobivanjem pohorskega »marmorja«, kovaštvom (Ošlak). Pisec sestavka ima prelepe spomine na leto 1966, ko je v majhni podeželski trgovini pri Fijavžu v Loški gori stregel preprostim, poštenim »Pohorcem« in spoznaval njihove običaje ter kleni značaj.

Velike klimatske spremembe so mlademu gospodarju Vojku Korošcu omogočile, da je kmetijo popolnoma preusmeril v vinogradništvo in turizem. Zasadil je 5 hektarov vinogradov, zgradil novo klet z moderno tehnologijo (penine …), gostinske prostore, kjer ob pokušinah svojih kakovostnih vin vso letino proda doma. Vina dostavlja le eni hotelski verigi. Tudi v vinogradih sledijo novostim – uvajajo nove sorte solaris, regent itd., ki so odporne na rastlinske bolezni (ni peronospore?!), imajo velik pridelek in prej dozorijo. Za zaščito uporabljajo samo baker in žveplo. Zanimivo, da že zelo zgodaj popolnoma odstranijo listje v coni grozdja. Vendar pa morajo biti šparoni povezani strogo vodoravno, da je nad grozdjem dovolj listne mase. Izvedeli smo res veliko novega, predvsem iz gospodarjevih praktičnih izkušenj.

Mlad gostitelj je s strokovno razlago med pokušino odličnih vin: penine, suhih, polsladkih in sladkih vin, navdušil! 50 vojniških vinogradnikov je zelo pozorno, skoraj v tišini, spremljalo pokušino. To je za tak dogodek in veliko število udeležencev prava redkost.

V gostišču Ulipi smo ob izbrani hrani in ob lepih pesmih Arclinskih fantov, ki so večinoma peli o vinu in vinski trti, spet doživeli lep kulturni dogodek. Veseli smo bili, da se nam je pridružil župnik Anton Perger. Lepo je zazvenela tudi trenutku primerna Marijina pesem. Tudi  izbrane, poučne besede ni manjkalo! Hvala! Velika zahvala pa tudi neutrudnima organizatorjema: podpredsedniku društva Miranu Kovaču in tajnici društva Albini Karmuzel. Vojniški vinogradniki ugotavljamo, da v naših kleteh zori odličen letnik 2022. Veseli pa smo tudi, da smo svoj društveni program (26 točk) v sicer okrnjenem obsegu lepo realizirali. Zato vabimo v svoje vrste nove člane. V letu 2023 (23. junija) društvo praznuje 20-letnico uspešnega dela. Še bo pestro, zanimivo!

 

Tekst: Pavle Leskovar

Foto: Miran Kovač

 

 

Všečkaj objavo


Oceni objavo


Oglejte si tudi