Logo MojaObčina.si
DANES
8°C
-7°C
JUTRI
8°C
-7°C

Vojniški vinogradniki lepo zaključili leto 2022

Leto 2022 je bilo bogato tudi z lepimi družabnimi dogodki. Že osmič zapored je Društvo postavilo društvene jaslice na prelepem projektu BOŽIČNI VOJNIK. Letos so bile jaslice spet izdelane v vinogradniškem slogu – nameščene v vinskem sodu, ki ga obdaja množica vinskih steklenic – buteljk. Nad njim pa se pne množica raznobarvnih lučk v obliki mavrice. Spet je uspel lep prostor za občudovanje in družinsko fotografiranje. Vinogradniki upajo, da so s svojim trudom prispevali k lepemu vzdušju verskega praznika in k odličnemu obisku.

Vrhunec vsakoletnega druženja pa je sigurno vsakega 27. decembra v letu, ko je v podružnični cerkvi sv. Tomaža darovana JANEZOVA MAŠA z blagoslovom vina. Tudi letos je bilo slovesno, kajti zadnja leta to z veliko žara opravita domačin škof Lipovšek in priljubljeni domači župnik Anton Perger. Pri verskem obredu aktivno sodelujejo tudi vojniški vinogradniki, za obredno vino pa se uporabi društveni ponos vino Vojničan. In ko je še zadonela ubrana pesem moškega pevskega zbora, je bilo doživetje popolno! Tu se navadno daruje tudi sveta maša za vinogradnike.

Cerkvica na 444 m visokem hribu je bila zgrajena namesto kapele razrušenega, opustelega Vojniškega gradu. V letih 1890-1893 sta cerkev obnovila domačina, kmeta Jošt in Guzej. Ključar Dobrotinšek je leta 1932 postavil zvonik, novih zvonov, ki so iz leta 1939, pa ni več dočakal (vir Vojniški svet v utripu časa). Tradicijo oskrbe priljubljene cerkvice zadnja leta – desetletja kot ključarji nadaljujejo družine Krameršek. Oni so tudi odlični vinogradniki, saj na ocenjevanju vin v Vinogradniškem društvu Vojnik dosegajo najvišje ocene. Njihov ded Ivan Krameršek je leta 1932 v takratni kraljevini Jugoslaviji dobil prelepo, umetniško izdelano priznanje za svoja vina. Sicer pa so v bližnji okolici večje vinogradniške površine. Na to še sedaj spominja tudi Ofentavškova zidanica (zgornji del lesen, lesen tudi dimnik), Turkova klet, v Malejevi kleti pa freska – slika prikazuje morebiten izgled vojniškega gradu iz leta 1240 …

Poleg cerkve raste črni gaber. Zaradi svoje debeline (obseg debla v prsni višini meri 325 cm) predstavlja posebnost v evropskem merilu. Zanimiv pa je tudi ostanek grajskega vodnjaka. Tudi člani Planinskega društva Vojnik se s svojo kulinarično ponudbo v svojem lepem planinskem domu v bližini tradicionalno radi pridružijo druženju.

Naj bo ta zapis tudi vabilo za ogled tega lepega kraja Slovenije.

Tekst:  Pavle Leskovar

Foto: Miran Kovač

Všečkaj objavo


Oceni objavo


Oglejte si tudi