Logo MojaObčina.si

Vojnik

JUTRI
13°C
-4°C
ČE.
14°C
0°C
Deli
1392

Vojniški čebelarji skozi čas … do danes

Glasilo Slovenski čebelar Čebelarskega društva Slovenije v Ljubljani v letu 1921 prvič omenja Vojnik pri Celju, kjer poroča o dvodnevnem shodu čebelarjev pri čebelnjaku gospoda Brezovnika. Isti vir iz leta 1924 poroča, da ima Podružnična zveza Celje v Vojniku pri Celju 21 članov čebelarjev. In v letu 1925 v Slovenskem čebelarju piše, da je imela čebelarska podružnica v Vojniku občni zbor 21. decembra 1924.

Soglasno je bil izvoljen stari odbor: za predsednika Peter Jankovič, namestnika Ivan Toman, tajnika in blagajnika Josip Ofentavšek, za odbornike pa Jakob Kožuh, Fran Goleš in Fran Jurčak. Za delegata na občni zbor osrednjega društva je bil izvoljen Peter Jankovič, za namestnika pa Josip Ofentavšek.

Leta 1927 Čebelarska podružnica Vojnik preide v Mariborsko zvezo društev s sedežem v Celju. Leta 1937 v Celju zopet nastane Podružnica Celje in leta 1939 je vojniška podružnica omenjena.

 

Med drugo svetovno vojno je bilo izdajanje glasila Slovenski čebelar omejeno in o vojniški čebelarski podružnici ni nič objavljenega. Po vojni so se čebelarji vojniške podružnice povezali v novoustanovljeno Čebelarsko zadrugo Slovenije s sedežem v Ljubljani. Podružnica v Celju je 13. 12. 1945 sporočila Petru Jankoviču, učitelju v Vojniku, da lahko ustanovi društvo Čebelarske družine Vojnik v obsegu Vojnika, Frankolovega in Nove Cerkve. Ustanovni zbor je bil 5. maja 1946 v navzočnosti dejavnih čebelarjev; in sicer Ladislava Brezovnika, posestnika iz Vojnika, imenovanega za predsednika, ter Petra Jankoviča, učitelj iz Vojnika, imenovanega za tajnika. Ostali ustanovni člani so bili Anton Steble, Marija Premšak, Ernest Lipotnik, vsi posestniki iz Vojnika, in Avgust Cerer, upravitelj, Oton Samec, Franc Hrastnik, Filip Mahnič, Jakob Štokojnik, Avgust Zagrusovčan, vsi posestniki, Ludvik Karner, čevljar, in gospod dekan Pavel Žagar iz Nove Cerkve, Miha Podlogar, drevesničar, in Alojz Samec, posestnik, oba iz Arclina.

 

Na osnovi ustanovitve je Čebelarska družina Vojnik delovala nepretrgoma do leta 1975. Narodna vlada Slovenije, ministrstvo za kmetijstvo in krajevni narodni odbori so bili glavni usmerjevalci za dejavno poslanstvo ustanovljenih formacij čebelarskega povezovanja in delovanja. V tem letu, natančneje 28. 12. 1975, so bila na občnem zboru Čebelarske družine Vojnik, pod vodstvom takratnega predsednika Janka Belak in tajnika Alojza Zagožena, sprejeta pravila programske zasnove Čebelarske družine Vojnik.

Čebelarska družina Vojnik je nato pod vodstvom takratnega predsednika Jožeta Slapnika, inž., v okviru praznovanja občinskega praznika občine Celje z osrednjo proslavo v Vojniku 22. 7. 1978 razvila svoj prapor.

 

Naslednja prelomnica za vojniške čebelarje je bila postavitev društvenega čebelnjaka v Vojniku ob sosedi, Lovski družini Vojnik, ki je odstopila del zemljišča za čebelnjak. Zahvalimo se lahko takratnemu županu Benediktu Podergajsu, ki je projekt podpiral, in seveda tudi Lovski družini Vojnik za pravilno potezo. Odprtje čebelnjaka je bilo v sklopu občinskega praznika občine Vojnik 2. 10. 2004. Na povabilo takratnega predsednika ČD Vojnik, gospoda dr. Ivana Bindasa, so se povabilu odzvali čebelar in politik Lojze Peterle, župan Benedikt Podergajs in nekateri vidni lokalni gospodarstveniki. Obred blagoslova čebelnjaka je opravil vojniški župnik gospod Anton Perger.

 

Čas hitro beži in naše društvo čez vsa leta raste po kakovosti znanja in članstvu. V zadnjih dveh letih smo s pomočjo pokroviteljev in ČZS postavili dva učna čebelnjaka. Enega v Socki in drugega na Frankolovem. Tretjega zdaj urejamo v Šmartnem v Rožni dolini. Vse to delamo za svoje prihodnje mlade čebelarje, da bodo lažje dojemali teorijo čebele v šoli in pri čebelarskem krožku. Spremljali bodo lahko razvoj čebel in ravnanje z njimi. Mentor, ki otrokom podaja teoretično in praktično znanje, je iz naših čebelarskih vrst in ima opravljen izpit za čebelarskega mojstra. Otroke vodi na tekmovanja čebelarskih krožkarjev po Sloveniji in tudi v tujino. Letos je tekmovanje potekalo v Velenju. Na 40. državnem tekmovanju mladih čebelarjev sta bili podeljeni dve zlati priznanji v srednji kategoriji štirim učencem Osnovne šole Vojnik. Srebrno priznanje v nižji kategoriji sta prejela učenca v POŠ Nova Cerkev in eno učenca iz POŠ Socka.

 

Čebelarsko društvo Vojnik šteje 176 članov čebelarjev in 58 članov čebelarskega krožka iz OŠ Vojnik in treh podružničnih šol občine Vojnik. Predsednik društva vojniških čebelarjev že tretji mandat zelo uspešno vodi društvo. Je hkrati terenski svetovalec ČZ Slovenje, vodi strokovna predavanja na temo tehnologija čebelarjenja in z več desetletnimi izkušnjami iz prakse svetuje in uči mlade čebelarje – začetnike, kako ravnati v danih položajih s čebelami! Gospod Peter Babnik je z dušo in telesom pri čebelah. Je dober organizator, čebelar, predavatelj, poln adrenalina, humorja in prijatelj. Kadar se dobimo ob nedeljah na debatnih urah ob društvenem čebelnjaku v Vojniku, se nikoli ne dolgočasimo, ker nas kranjska sivka nenehno zaposluje!

 

In za konec naj predstavim čebelje delo, ki je opravljeno v naravi za nas ljudi. Premalo se ljudje zavedamo vloge, ki jo igra »mala leteča stvar« v naravi.


Vsaka druga žlica, ki jo dajemo v usta, je odvisna od čebele in od njihovega opraševanja rastlin in cvetov. Albert Einstein je davnega leta rekel in zapisal: »Samo štiri leta imate še ljudje življenja, ko čebela izumre!«

 

Tekst: Martin Goleš

Viri in literatura: Glasilo Slovenski čebelar od leta 1921 dalje, arhiv društva

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!