Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
6°C
SOB.
24°C
6°C
Oceni objavo

Vojničani v Česka Skalici – Češka

Na povabilo župana občine Česka Skalice Martina Stanjeka smo se šestčlanska delegacija iz Vojnika od 7. do 9. septembra udeležili njihovega občinskega praznika, ki je posvečen rožam dalijam (reginam) in Boženi Nemcovi.

Praznik, posvečen dalijam, ima že več kot 170-letno tradicijo, ki se je začela že leta 1837, ko se je v času najlepšega razcveta dalij v Česka Skalici (13. september 1837) poročila mlada češka pisateljica in pravljičarka Božena Nemcova, ki jo danes uvrščajo med najboljše češke pisateljice in pravljičarke. Dalija je še danes simbol mesta Česka Skalice, kjer ob prazniku pripravijo veliko razstavo dalij v idiličnih prostorih ostankov mestnega obzidja ob muzeju Božene Nemcove. Da je to res velik in pomemben praznik za mesto Česka Skalice, priča tudi skladba Jirinkova polka, posvečena dalijam, enega največjih čeških skladateljev Bedricha Smetane.

 

V tridnevnem prijateljskem obisku smo na dan prihoda prisostvovali koncertu znanega češkega glasbenika Ježka, drugi dan smo si ogledali muzej Božene Nemcove, tekstilni muzej in popoldan znamenito Babičino dolino, kjer je svojo mladost preživela Božena Nemcova in je to dolino na slikovit način opisala v romanu »Babica«. Obiskali smo tudi slovensko lipo, ki je bila lani posajena na dvorišču pri OŠ Česka Skalice v spomin na lani preminulo ravnateljico Zdeno Vitovo, veliko prijateljico Slovenije in naše občine. Zadnji dan smo obiskali tudi svoja velika prijatelja Petra in Milado Voznica, saj je gospod Peter, kot češki veleposlanik v Ljubljani, večkrat obiskal našo občino.

 

Po lanskoletnem obisku delegacije iz Česka Skalice na našem občinskem prazniku in letošnjem obisku naše delegacije v Česka Skalici se osnujejo temelji za sodelovanje med dvema bratskima narodoma, ki imata že nekaj stoletij veliko podobnega ali skupnega. Zato si želimo uspešnega sodelovanja, ki naj bi se razvijalo na kulturnem, turističnem in šolskem področju.

Tekst in foto: Jože Žlaus

 

Oglejte si tudi