Logo MojaObčina.si

Vojnik

DANES
21°C
1°C
JUTRI
21°C
2°C
Deli
1406

VIII. salamijada

Po društvenem ocenjevanju vina se je 24. aprila 2017 začelo že 8. ocenjevanje domačih kmečkih salam. Zbrali smo 36 vzorcev, kar je povprečje zadnjih let. Letos smo se zbrali pri svojem članu, Domnu Jevšenaku na Frankolovem.


Pred začetkom ocenjevanja je bilo treba postoriti marsikaj. Vsako salamo ustrezno in vse enako zaščititi in oštevilčiti, jih za tekmovanje primerno narezati in ponuditi v ocenitev strokovni komisiji. Tako je komisija najprej ocenila salame samo iz svinjskega mesa, nato mešane, goveje, divjačinske in z dodatki orehov idr.

Komisija je najprej ocenjevala videz salame in nato z okušanjem prisodila točke po merilih: zunanji videz, prerez, barva, vsebina, vonj in okus. Maksimalno število točk je bilo 20, veliki večini je komisija prisodila oceno med 16,0 in 17,0. Vsak član komisije je opravil svoje delo kar se da strokovno, tehnični del ekipe se je trudil za nemoteno izvedbo.


Seveda ne smemo pozabiti na gostoljubnost lastnikov, ge. Polone in g. Domna Jevšenaka. Svoje prostore sta ponudila komisiji in ostali ekipi. Poskrbela sta za malico za ekipo, odlično vino, g. Jevšenak je ob koncu poprijel tudi za svojo harmoniko in prispeval k prijetnemu vzdušju ob koncu ocenjevanja. Kljub mnogim salamam je popoldne prehitro minilo in že smo pogled namenili k naslednji salamijadi 2018.

Posebna zahvala gre v imenu VVD Vojnik tudi strokovni komisiji (predsedniku Edvardu Kužnerju in članom Radu Jonaku, Mitji Dimecu ter Franciju Korošcu), ki si vsako leto vzamejo čas in s svojo strokovnostjo in objektivnostjo ocenijo vse prinesene vzorce salam.

 

Tekst: Roman Gračner

Foto: Miran Kovač

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi