Na ogled so tudi razne tinkture, likerji, sokovi, sirupi, mila, peciva, razne slaščice in ostali primeri, kje vse se zelišča lahko uporabljajo.
V gredi je zasaditev rastlin po principu dobrih sosedov na vrtu – zelišča, rože in zelenjava skupaj, kjer rastline druga drugi pomagajo pri rasti. Primer skupne zasaditve zelišč in cvetja so pripravili v Vrtnarstvu Krašovec, tematske zasaditve za kuhinjo, odganjanje škodljivcev … so zasadili na Inštitutu za hmeljarstvo in pivovarstvo Žalec, kmetija Vrhivšek pa se na razstavi predstavlja s proizvodi iz industrijske konoplje in drugih zelišč.
Zeliščarka gospa Marjana Plajhner bo na predavanju 3. aprila ob 17. uri predstavila veliko vrst zelišč in njihovo uporabo. Mag. Nataša Ferant (Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Žalec) nam bo v delavnici 4. aprila ob 17. uri pokazala, kako zelišča razmnožujemo. V delavnici z mag. Alenko Zapušek bomo 5. aprila ob 17. uri spoznali, kako konopljo uporabljamo v kulinariki.
Morda bo naša razstava velikim v spodbudo, da na sprehodu po naši prelepi naravi spoznavajo zdravilna zelišča, jih naberejo in jih začnejo uporabljati. Pri nabiranju zelišč v naravi in njihovi uporabi upoštevajmo tale nasvet patra Simona Ašiča: »Ko nabiramo cvetje in listje, ko kopljemo korenine in nabiramo lubje, mislimo tudi na to, da ne bomo povzročili opustošenja, ampak da bomo bogastvo narave, ki nam je podarjeno, le blago razredčili. Pri uporabi teh zelišč pa bodimo natančni in potrpežljivi; ozdravljenje prihaja počasi, ko pa pride, je temeljito.«
Tekst: Marija Žerjav
Foto: Lea Sreš