Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
3°C
NED.
23°C
5°C
Oceni objavo

V Društvu podeželskih žena Meta smo pripravile zeliščarsko razstavo

Članice Društva podeželskih žena Meta živimo povezane z naravo, jo čutimo in ohranjamo. V Jernejevem domu smo z zeliščarsko razstavo hotele pokazati delček bogastva, ki nam ga narava daje v zdravilnih zeliščih.
Pomlad je začetek zeliščarske sezone za nabiranje zdravilnih zelišč v naravi in čas, ko lahko na novo zasadimo zelišča na vrtu. Kljub poznemu prihodu pomladi nam je uspelo zbrati za razstavo ogromno sadik zelišč in več kot trideset vrst suhih zelišč. 

Na ogled so tudi razne tinkture, likerji, sokovi, sirupi, mila, peciva, razne slaščice in ostali primeri, kje vse se zelišča lahko uporabljajo.

 

V gredi je zasaditev rastlin po principu dobrih sosedov na vrtu – zelišča, rože in zelenjava skupaj, kjer rastline druga drugi pomagajo pri rasti. Primer skupne zasaditve zelišč in cvetja so pripravili v Vrtnarstvu Krašovec, tematske zasaditve za kuhinjo, odganjanje škodljivcev … so zasadili na Inštitutu za hmeljarstvo in pivovarstvo Žalec, kmetija Vrhivšek pa se na razstavi predstavlja s proizvodi iz industrijske konoplje in drugih zelišč.

 

Zeliščarka gospa Marjana Plajhner bo na predavanju 3. aprila ob 17. uri predstavila veliko vrst zelišč in njihovo uporabo. Mag. Nataša Ferant (Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Žalec) nam bo v delavnici 4. aprila ob 17. uri pokazala, kako zelišča razmnožujemo. V delavnici z mag. Alenko Zapušek bomo 5. aprila ob 17. uri spoznali, kako konopljo uporabljamo v kulinariki.

 

Morda bo naša razstava velikim v spodbudo, da na sprehodu po naši prelepi naravi spoznavajo zdravilna zelišča, jih naberejo in jih začnejo uporabljati. Pri nabiranju zelišč v naravi in njihovi uporabi upoštevajmo tale nasvet patra Simona Ašiča: »Ko nabiramo cvetje in listje, ko kopljemo korenine in nabiramo lubje, mislimo tudi na to, da ne bomo povzročili opustošenja, ampak da bomo bogastvo narave, ki nam je podarjeno, le blago razredčili. Pri uporabi teh zelišč pa bodimo natančni in potrpežljivi; ozdravljenje prihaja počasi, ko pa pride, je temeljito.«

 

Tekst: Marija Žerjav

Foto: Lea Sreš

Oglejte si tudi