Logo MojaObčina.si
DANES
23°C
9°C
JUTRI
19°C
9°C
Oceni objavo

Turistično društvo zaskrbljeno za grad Lindek

Člani Turističnega društva Frankolovo so na rednem občnem zboru pregledali svoje delo v minulem letu, ki je bilo ne le pestro in raznoliko, ampak zaradi postavitve Tončkove učne poti tudi zahtevno in odmevno ter zaradi izrednega pomena zapisano v zgodovino našega kraja in občine.
Turisti so nizu že ustaljenih pohodov (novoletni nočni, spomladanski jutranji, velikonočni dnevni) in prireditev (cvetlični sejem, golaž žur, blagoslov konj) lani dodali še par kulinaričnih delavnic in sodelovali na skupnih akcijah in prireditvah v kraju. Svoje delo so okronali z otvoritvijo učne poti prof. Antona Bezenška, ki je potekala sočasno s postavitvijo in odkritjem Bezenškovega spomenika. Projekt, katerega nosilec je bilo turistično društvo, je rezultat združevanja moči z vsemi partnerji v projektu: Prosvetnim društvom A. Bezenška, Društvom za raznolikost podeželja, Občino Vojnik, Osnovno šolo A. Bezenška in Stikom Laško. Od ideje do izvedbe je bilo potrebnih ogromno načrtov, usklajevanj, iskanja finančnih virov in na določenih točkah se je zdel projekt celo »misija nemogoče«. Toda vse ovire so uspešno premagali, čakajo le še državo, da bo odprla obljubljeno malho, da zaključijo tudi finančno plat celotne zgodbe. V nadaljevanju jih čaka promocija poti, da bo čim bolj obiskana, in kot je bilo slišati, jim idej ne manjka. V ta namen bodo organizirali mesečne pohode, prvi bo že na velikonočni ponedeljek. Vabijo tudi najrazličnejše skupine, ki bodo lahko po predhodni najavi pot prehodile v spremstvu usposobljenih turističnih vodnikov društva.

 

V društvu jih že dolgo žuli črešnjiška zidanica, kjer so za prepotrebne obnovitvene posege finančno povsem nemočni. V upravljanju imajo tudi lindeški grad, ki jim iz istega razloga povzroča velike skrbi, saj zob časa grajsko zidovje neusmiljeno najeda. V interesu društva, kraja in občine je, da bi čim prej zaščitili, kar je od gradu še ostalo, in preprečili njegovo nadaljnje razpadanje. Poročila o opravljenem delu in načrti za naprej potrjujejo, da društvo, ki ga zadnja leta uspešno vodi predsednica Irma Blazinšek, dobro in pridno dela. Nedvomno je njihovo delo prispevek k boljši podobi kraja, čeprav je večina njihovih aktivnosti namenjena ljudem. Vse prijazno vabijo, da se tudi v prihodnje udeležujete njihovih dogodkov in prireditev, saj je dober obisk in prijetno druženje največje plačilo za delo in trud članov društva. 

 

 

Sonja Jakop 

Foto: Dolfi Jakop

 

 

Oglejte si tudi