Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
1°C
JUTRI
14°C
-1°C
Oceni objavo

TD Vojnik – Sekcija starodobnih kolesarjev

V soboto, 3. oktobra 2020, je v Vojniku potekalo 3. srečanje starodobnikov v organizaciji sekcij starodobnih kolesarjev TD Vojnik in TD Dobrna. Srečanje je potekalo v zelo okrnjenem številu, povabljeni pa so bili le naši prijatelji starodobniki iz bližnjih krajev in občin.
V počastitev letošnje 140. obletnice ustanovitve PGD Vojnik in 200 let Zdraviliškega parka Dobrna smo izdali jubilejno kolesarsko razglednico z motivom parka na Dobrni in Vojnika s starim gasilskim domom, ter jubilejno kolesarsko priponko. Vsi udeleženci pa so prejeli tudi kolesarsko ovratno rutico iz blaga. 

 

Letošnjo panoramsko vožnjo smo začeli pred vilo dr. Karla Friderika Henna na Kerševi ulici 2, ki je bil v zdravilišču na Dobrni tudi zdraviliški zdravnik. Spomnili smo se tudi na 95. obletnico smrti njegovega sina Romana, ki je bil eden izmed ustanovnih članov Kolesarskega društva Vojnik. Karavana starodobnikov, pred katero je peljala nova delovna platforma vojniških gasilcev, je krenila proti trgu in nato v smeri Višnje vasi do Nove Cerkve in Polž. Ogledali smo si Soržev mlin in žago pri gospodu Otonu Samcu, ki nas je prijazno sprejel. Nato smo pot nadaljevali preko Razdelja proti Socki do Vrbe pri Dobrni. Tam smo se najprej pri spomeniku poklonili ameriškim letalcem, ki so se ponesrečili med drugo svetovno vojno, nato pa smo se pri družini Švab še izdatno okrepčali in osvežili. Polni moči smo pot nadaljevali preko Zavrha nad Dobrno do parka vile Ružička na Dobrni. Od tam pa je karavana odšla do parka, kjer nam je v zdraviliškem paviljonu predsednica TD Dobrna ga. Marija Deu Vrečer podala zanimive podatke o zgodovini in pomenu zdraviliškega parka na Dobrni. Ogledali smo si tudi zanimivo zasebno etnološko zbirko g. Jožeta Polenika nad zdraviliškim parkom. Na koncu pa smo panoramsko vožnjo zaključili še s kosilom v Gostilni Triglav na Dobrni. Vsi udeleženci pa smo se polni zanimivih vtisov in čudovitih doživetij zadovoljno vrnili domov s predhodno obljubo, da se prihodnjo leto spet snidemo. Naslednjič začnemo na Dobrni in zaključimo v Vojniku.

 

Ljubitelje in imetnike starodobnikov vljudno vabimo, da se nam pridružite. Kolesarski pozdrav ''ZDRAVO''!

 

Tekst: Marko ZDOVC 

Foto: arhiv društva

Oglejte si tudi