Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
3°C
NED.
23°C
5°C
Oceni objavo

Tradicija se ni prekinila!

Potomka 400 let stare trte z Lenta je v Vojniku spet bogato obrodila. Narava se ne ozira za človekove težave (Covid), ampak ima svoje zakonitosti. To so člani Upravnega odbora društva vinogradnikov Vojnika ugotovili tudi letos. Organizirali so namreč že XIII. vinsko trgatev vojniške potomke, ki je njihov ponos!

Spet je pokazala vse razkošje svojega pridelka. Podarila je ves čar brezhibno zdravega grozdja s presenetljivo težo 47,20 kg. Pridružila se ji je tudi »sestrica«, ki uspeva v Novi Cerkvi. Trta »Mihaela« je podarila 15,80 kg grozdja. Njen vzorni viničar je dr. Viki Štokojnik. Za vojniško trto predano skrbi viničar Franc Dajčman, kletari pa predsednik društva Mirko Krašovec. Istočasno so trgači – "berači" – s pomočjo župana in predsednice KS Vojnik potrgali tudi grozdje na trtah sorte chardonnay na vinogradniškem kotičku. Na treh trsih je bilo kar 22,40 kg grozdja.

 

Letos je trgatev potekala skromno, a tradicija se ni prekinila! To je v nagovoru poudaril tudi župan Branko Petre (tudi skrbnik TRTE) in dodal, da smo lahko na to ponosni, pa tudi na prvo penino, pripravljeno iz tega grozdja – modre kavčine. Stara resnica vinogradnikov pravi, da mora gospodar prihraniti nekaj »starine« (lanski letnik) za trgače. Za to je poskrbel kletar POTOMKE, predsednik Mirko Krašovec. S popitim kozarcem »potomke« letnik 2019 so se trgači v deževnem večeru zadovoljni razšli. Pa tudi stare melodije harmonikarja Recka so popestrile prisrčno prireditev.

 

Istočasno so spet zbirali, kar počnejo že od leta 2007 (ideja Mirka Krašovca), grozdje za društveno vino VOJNIČAN. Zanimivo, da so Vojničani prvi začeli zbirati grozdje za ta namen. Nekateri so ali pa to še vedno počnejo. 16 članov društva je letos darovalo 172 kg grozdja. V znak pripadnosti društvu pa je 7 članov prispevalo denar. Iz grozdja sort laški rizling, chardonnay, kerner, šipon, renski rizling, sauvignon, rumeni muškat ipd. (rdečih sort letos ni bilo) bo prizadevni podpredsednik, neumorni organizator, društveni kletar Miran Kovač skletaril društveno vino Vojničan.

 

Mentorica Tadeja Vodovnik Plevnik (še prej pa mag. Anton Vodovnik) vedno poudarja: Samo iz zdravega, tehnološko zrelega grozdja bo lahko dobro vino! Da je to še kako res, potrjujejo sama zlata priznanja za VOJNIČANA na vsakoletnem ocenjevanju vin. Dr. Viki Štokojnik je v Zborniku društva ob 10. obletnici zapisal: »Zame je vino VOJNIČAN edinstven simbol solidarnosti in pripadnosti društvu. Člani prispevajo najboljše grozdje, iz katerega Miran in Peter (sedaj Mirko) ustvarita vrhunsko kapljico. Z njo lahko ponosno pogostimo in nazdravimo s prijatelji in obiskovalci naših prireditev.«

 

Naj bo še dolgo tako!

 

 

Tekst: Pavle Leskovar

Foto: Lea Sreš

Oglejte si tudi