Logo MojaObčina.si
JUTRI
22°C
14°C
SOB.
24°C
9°C
Oceni objavo

Spoštovane vinogradnice, vinogradniki ter ostali bralci!

Veliko je čudovitih trenutkov, ki jih vsako leto doživi dekle, ki opravlja funkcijo Vinske kraljice Slovenije. Težko je vse nanizati in opisati v nekaj besedah. Obisk tako prijetnega vinogradniško vinarskega društva, kot je vaše v Vojniku, je prav poseben biser.

Ne le da ste me gostili na vaših najpomembnejših dogodkih, kot so Praznik vina 2012, Vinska trgatev 2012 in gostovanje v oddaji Televizije Celje, name niste pozabili niti danes. Razveselil me je tudi članek v vašem občinskem glasilu Ogledalo, kjer ste me vključili na naslovno stran, kar si štejem v veliko čast. V Vojniku ste z mano vedno ravnali kot s pravo kraljico, zato imam na gostovanja pri vas izjemno lepe spomine.

Spomini niso vezani le na moje občutke. Pohvaliti moram tudi pridnost in zagnanost vseh članov vašega društva. V svojih skoraj dvesto gostovanjih, tako v tujini kot doma, sem se srečevala z mnogimi društvi. Pri vas sem opazila, da niste nikoli ničesar prepustili naključju. Od vsakega kozarčka, ki je imel skrbno vgravirano oceno ter ime in priimek vinogradnika, ki se je trudil vse leto in pridelal iz grozdja odlično vino ter ga tudi skrbno donegoval, do razdelanega programa prireditev, kjer je vsak prispeval svoj delež. Tako se z veseljem pohvalim, da ste dejansko edino društvo, v katero sem seboj prinesla citre, saj ste tako marljivo društvo, da ničesar ne spregledate in ste me medse povabili tudi kot citrarko. Pripravili ste mi cel kup presenečenj. Eno izmed njih je zagotovo prijetna zadrega, v katero ste me spravili z vprašanjem: »Kaj ljubim – češ, da ste izbrskali brez koga/česa pa res ne morem …?« Ob tem ste me presenetili z ogromno čokolado, katere ne bom nikoli pozabila. Ob študijskih naporih je prav čokolada mnogokrat moj največji spremljevalec pri učenju.

Tudi sicer so vsi moji vtisi iz vaših krajev polni pozitivizma in prijetnih izkušenj. Naj samo omenim, da je bila prva čestitka, ki sem jo prejela za svojih osebnih četrt stoletja, ravno od vas. Potem veste, da ste se v mojem srcu zavedno zapisali. Čestitka je bila najbolj izvirna, saj je narejena ročno, okrašena iz naravno posušenega listja trte, grozda ter vitic.

Veliko prijetnih trenutkov smo doživeli skupaj, zato sem si jih dovolila kar nekaj obuditi v mojem prispevku. V njem bi želela poudariti izjemne pohvale vsem vašim članicam in članom za odlična vina. Med njimi mnogokrat zasledimo tudi vina izjemne kakovosti oz. »predikate«, za katere je potrebno še toliko več znanja in tudi naravnih danosti, saj vemo, da ni enostavno pridelati sladke kapljice, ki se podpiše pod ledeno trgatev ali suhi jagodni izbor.

Na vašo delavnost ne kaže le pridelava vina, temveč odločna volja do izobraževanja in želja, da postanete vedno boljši na področju vinogradništva ter kletarstva. S svojimi vini se lahko postavite ob bok tudi drugim vinarjem z zelo velikih tekmovanj. Za kar priča tudi lanski rezultat, dosežen na 38. mednarodnem ocenjevanju Vino Gornja Radgona, ki ga organizira nosilec projekta Vinske kraljice Slovenije – Pomurski sejem. Tu je Mirko Krašovec posegel po zlati medalji z vinom Chardonnay z oceno kar 85,67, a to ni bila edina medalja.

K lepim rezultatom vaših vinogradnikov v veliki meri pripomore strokovna angažiranost društva, ki pripravlja za svoje člane številne prikaze del v vinogradu, predavanja itd.

Društvo ne bi moglo delovati v tako prijetnem duhu, če ne bi bilo v njem toliko članov, ki se trudijo in vložijo ogromno časa ter energije v organizacijo društvenih zadev, in to že okroglih deset let, za kar vam izrekam iskrene čestitke. Hkrati pa bi bilo tudi brez vas, obiskovalcev in občanov občine Vojnik, na vinogradniških dogodkih dolgčas. Skupaj ste zame vedno pričarali toplo vzdušje v kraju, zato sem prepričana, da se v Vojniku zagotovo še vidimo!

Če vas bo pot zanesla po obronkih Gorjancev, pa naj velja povabilo na kozarček dolenjske kapljice – Cvička v Gadovo Peč.

Na zdravje!

 

Martina Baškovič

Vinska kraljica Slovenije 2012

Cvičkova princesa 2010-2011

Foto: S. Omerzu, J. Vovk

Oglejte si tudi