Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
3°C
NED.
23°C
5°C
Oceni objavo

Poklonili smo se spominu na žrtve druge svetovne vojne

V okviru praznovanja krajevnega praznika smo se v Novi Cerkvi poklonili padlim borcem in pripravili lep spominski dogodek. Visoko priznanje je bilo podeljeno Jožetu Kadilniku.
Prav gotovo naš razvoj v Novi Cerkvi pogojujejo tudi dogodki pretekle zgodovine. Krajevna skupnost Nova Cerkev praznuje na dan, ko so borci Tomšičeve brigade napadli nemško postojanko v Novi Cerkvi. Čeprav živimo v miru, se moramo zavedati, da ta ni dan vsem ljudem. Spoštovanje dogodkov iz preteklosti pomeni tudi poklon žrtvam.

 

V kulturnem programu so nastopili učenci POŠ Socka in POŠ Nova Cerkev, MOPZ KUD Nova Cerkev pod vodstvom Petra Selčana, mladi glasbeni ustvarjalci, Tine Lesjak in Možnaristi Lemberg-Rupe. Predsednik KO Zveze borcev za vrednote NOB Nova Cerkev Branko Delčnjak je v nagovoru kritično ovrednotil naše samoumevno sprejemanje miru in mnogokrat našo apatijo do dogodkov v svetu. Mir je vrednota, ki jo moramo negovati in varovati. Vprašal se je, kaj je svoboda. Svoboda pomeni priložnost spoštovati vse ljudi, pomeni pa tudi odgovornost za naša dejanja in tudi za tisto, česar nismo storili, pa bi morali. Kritično se je zavzel za ohranjanje nepotvorjene zgodovine. Na dogodku so dejavno delo v borčevski organizaciji podelili visoko državno priznanje dolgoletnemu predsedniku in članu Jožetu Kadilniku.

Srebrna plaketa:

Združenje borcev za vrednote NOB Vojnik – Dobrna je predlagalo podelitev srebrne plakete delo tovarišu Jožetu Kadilniku, 17.4.1938, dolgoletnemu predsedniku KO ZB za vrednote NOB Nova Cerkev.

 

Kot sin borca Šlandrove brigade, ki je žal, pokopan neznano kje in matere, ki so jo ranili umikajoči se okupatorski vojaki 27. aprila 1945 (takrat mu je bilo 7 let), je občutil grozodejstvo vojne vihre in si zaradi te izkušnje še bolj aktivno prizadeva ohranitev izročila in vrednot.

 

V takratno Zvezo borcev NOB se je včlanil takoj, ko je bilo to mogoče osebam, ki niso bile aktivno udeležene v NOB. Sokrajani ga spoštujejo zaradi njegovega odnosa do soljudi, saj s svojim delom nenehno dokazuje, da spoštuje sočlovekovo drugačnost in želi njegove dobre lastnosti vključiti v delo za dobro vseh. Prav zaradi teh njegovih lastnosti je v tem, pretežno kmečkem, delu, ki se ga spominja in praznuje kot krajevni praznik in se vsako praznovanje tega praznika prične s slovesnostjo ob spomeniku sredi Nove Cerkve. Sedaj kot član nadzornega odbora bdi nad aktivnostmi KO in se aktivno vključuje v njegovo delo.

 

S podelitvijo »srebrne plakete« želimo tovarišu Jožetu Kadilniku izraziti zahvalo in priznanje za njegov bogat prispevek k ohranjanju vrednot NOB in za vse opravljeno delo, ki ga je v času svojega aktivnega delovanja nesebično opravljal, ga dostojno opravil in z nami še vedno deli svoje izkušnje.

Dogodka se je udeležilo veliko število krajanov in razveselili smo se, da je zazvenela tudi partizanska pesem.

 

Tekst in foto: Lea Sreš

 

 

 

 

 

Oglejte si tudi