Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
5°C
JUTRI
23°C
6°C
Oceni objavo

»Kdor poje, slabo ne misli!«

Star slovenski pregovor »kdor poje, slabo ne misli« se v naši občini izkazuje na več načinov. Poleg treh velikih moških zborov, treh zborov cerkvenih pevcev, številnih manjših vokalno-instrumentalnih skupin in solistov vidno mesto zavzema tudi Komorni mešani pevski zbor DU Vojnik. Morda je veliko število dobrih pevcev na Vojniškem posledica Slomškovega gojenja in zavzemanja za lepo petje, ko je bil od leta 1827do 1829 kaplan v Novi Cerkvi, morda je bila na tem območju ljudem lepa pesem položena že v zibel, kdo bi vedel?!

Delovanje zbora sega v leto 2004, ko je velik ljubitelj lepega petja, Viktor Lečnik, predsedniku Društva upokojencev Vojnik (DU Vojnik) predlagal, da se ponovno ustanovi pevski zbor. Istega leta se je zbralo več kot 20 pevcev, ki so pod vodstvom zborovodkinje Vide Bukovac ustanovili sekcijo Mešani komorni pevski zbor Vojnik (MeKPZ) pri DU Vojnik. Zbor je imel vsako leto kar nekaj pomembnih samostojnih nastopov v domači občini in tudi drugod, število pevcev se je do leta 2019 povečalo na 27. Veliko pridobitev za zbor je pomenil tudi prihod nove dirigentke prof. Katje Klinc, ki je v začetku leta 2015 v zbor prinesla nove ideje in s tem postavila zbor na še višjo kakovostno stopnjo. Trenutna zdravstvena situacija in starostne omejitve so posegle tudi v Komorni mešani pevski zbor DU Vojnik, zato je v zboru danes le 18 pevcev, ki želijo začrtano pevsko pot uspešno nadaljevati tudi v prihodnje.

»Upamo, da bodo kmalu bolj ugodni časi tudi za pevce, zato vabimo vse mlajše upokojence, ki imajo željo po lepem petju in druženju, da se nam pridružijo in da bomo skupaj delili lepo pesem med ljudi dobre volje«, je povabilo predsednika zbora MeKPZ DU Vojnik Marjana Čretnika in predsednika DU Vojnik Janeza Korošca.

Tekst: Jože Žlaus

Foto: Lea Sreš

Oglejte si tudi