Logo MojaObčina.si
DANES
13°C
2°C
JUTRI
13°C
0°C
Oceni objavo

Pohod na Špičasti vrh

Povabilo na pohod v sredo, 15. avgusta, sem prejela prek »SMS-poštarja« PD Vojnik. Vendar je to ena od dejavnosti v prgišču dogajanj Športnega društva Socka.


Zbrali smo se malo niže od gasilskega doma in se odpravili proti Strnadovemu travniku in Špičastemu vrhu. V uvodu v ta lep dan nas je pozdravil predsednik PD Vojnik Ivan Muzelj. Kolona, ki se je vila proti parku in nato ob cesti do mostička, je bila pestra in živahna.


Vsako leto se nas zbere več. Vsako leto je več družin in pohodnikov, ki jih privabi ne le lepo vreme, druženje, temveč tudi sv. maša na Strnadovem travniku. Ta dan je največji cerkveni Marijin praznik. Pomenkovali smo o tem, da so na ta dan v  preteklosti ljudje veliko romali in da ima romanje globlji pomen, kar potrjujejo vsakoletna doživetja ob Marijinih cerkvah. Pravzaprav je celotno naše življenje romanje, potovanje … In še nekaj, kar je pomembno ob tem prazniku; s praznovanjem tega praznika se poudarjata dostojanstvo in poklicanost vsake žene.


Ob vzpenjanju proti vrhu, kjer ni manjkalo vedrega klepeta, smeha, prisrčnih pozdravov, so bili trenutki, ko sem lahko razmišljala o povedanem in o dogodku, ki ga je ŠD Socka lepo pripravilo in dobro organiziralo. Za vsakogar se je našlo nekaj, tudi za tiste, ki so si pot do maše skrajšali. Ko sem opazovala pisano množico otrok, njihov urni korak navzgor, razposajeno tekanje po travniku in umirjenost na odejicah ob sv. maši, sem pomislila na A. M. Slomška. Gotovo bi bil ponosen. Zanj je bilo delo z mladimi izrednega pomena. Bilo je prihodnost naroda. Prav gotovo je zaradi slednjega tudi geslo letošnje Slomškove nedelje: Delo z mladimi – delo za prihodnost.


Tekst in foto: Zvonka Grum

Oglejte si tudi