Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
5°C
JUTRI
17°C
-1°C
Oceni objavo

Ocenjevanje vin letnika 2017

Ko prvi sončni žarki prebudijo pomladansko cvetje, se vinogradniki Vinogradniško-vinarskega društva Vojnik pripravijo na ocenjevanje vin preteklega letnika. Tako preko vina ocenijo rezultate svojega dela v vinogradu in v kleti. Pogoji pridelave so bili lani izjemno zahtevni, saj je poleti vladala visoka vročina, kar trti prija. V septembru, ko pa je vsak grozd potreboval tople sončne žarke, je bilo izjemno deževno. Gniloba je načenjala grozdje in vse je kazalo, da bo kletarjenje izjemno zahtevno in težavno. A tudi tokrat se je pokazalo, da je bila odločitev o ustanovitvi društva pred 15 leti še kako na mestu.
V petek, 20. aprila, je potekalo ocenjevanje vin. Komisija, v sestavi Antona Vodovnika (predsednik), Darje Bolha, Iva Mijoška, Milivoja Trstenjaka in Jožeta Jeseneka, je ocenjevanje opravljala v pomladno urejenem ambientu, ki ga je pripravil Mirko Kraševec. Za ocenjevanje je bilo zbranih 118 vzorcev različnih vin, rdeče in bele zvrsti, bela in rdeča sortna vina, arhivska predikatna vina in penine.

 

Kljub zahtevni letini je bila zastopanost vseh vzorcev izjemno visoka. Izjemni so bili tudi rezultati. Izločeno je bilo eno samo vino, zaradi blage oksidacije, kar se v vseh letih ocenjevan vin še ni zgodilo. Komisija je izredno pohvalila delo vinogradnikov, saj so kljub vsem težavam v vinogradu pridelali izjemna vina, ki so jim lahko v ponos. Povprečna ocena vseh ocenjenih vin je 18,09 točke. V kozarcih so se iskrili harmonični okusi in barva, cvetice so bile izjemne. Rdeča sortna vina in zvrsti so pokazali svežino, lahkotnost in harmoničnost. Bela sortna vina in zvrsti so dodelani, negovana, večina se jih uvršča v vrhunski kakovostni razred. Na ocenjevanju je bil prikazan lep izbor belih sortnih vin. Komisijo so navdušila predvsem vina sauvignon, chardonnay, traminec, rumeni muškati, beli in sivi pinot, ki jih je odlikovala živahna svežina, uglajene kisline za sorte vin in značilne čiste in aromatične sestavine.

 

Letos se je v društvu pokazala tudi izjemna inovativnost in ustvarjalnost našega kletarja Mirana Kovača, saj je na ocenjevanju zagledala luč sveta penina potomke najstarejše trte na svetu – modre kavčine; njen trs kraljuje ob občinski stavbi v Vojniku. Bila je izjemna, polna nagajivih mehurčkov in visoko ocenjena z 18,30 točke. Pomeni izjemen dogodek za VVD Vojnik, saj je prvo v Slovenji pridelalo penino iz grozdja potomke modre kavčine. Tudi komisija je bila nad noviteto zelo presenečena, za kar je izrekla izjemne čestitke in pohvale gospodu Miranu Kovaču. Želimo, da skupaj okušamo vino, sad svojega dela v vinogradu in prizadevanja v kleti. Zraven se bo prilegla dobra kmečka salama in kruh iz mamine peči. Zato vse vinogradnike, občane in prijatelje vabimo na zaključno prireditev praznik vina, salam in kruha, da skupaj nazdravimo svojim rezultatom in počastimo vse prejemnike priznanj. 

 

Tekst: Albina Karmuzel
Foto: Miran Kovač

 

 

Oglejte si tudi