Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
1°C
JUTRI
24°C
6°C
Oceni objavo

Občni zbor Planinskega društva Vojnik

Ko smo pred 29. leti vstopili v organizirano, vodeno planinsko dejavnost, se nismo zavedali, kako nas bo to tako posrkalo v svet narave, v svet druženja in zavestnega pridobivanja znanj, spretnosti. Že takrat pa smo ozaveščali, da mora biti naš razvoj usmerjen v:

·       planinstvo kot športno, raziskovalno, naravovarstveno in  kulturno dejavnost, povezano s planinsko in z gorsko naravo; 

·       pohodništvo in markacijstvo: nepoklicno vodništvo, vzdrževanje, opremljanje in upravljanje planinskih poti, spoznavanje in varovanje gorske narave terinformiranje;

·       planinske akcije, kot so vodenje izletov manjših skupin, različnih generacij, tabori, tečaji in usposabljanja.

Vse to smo prepoznavali v poročilih, ki so jih podali: Tilen Podergajs  načelnik vodnikov, Rajko Sentočnik  načelnik markacistov, Polona Grum in Milanka Kralj  delo z mladimi, za opravljeno delo na Koči pri Tomažu  gospodar Drago Senčič ter blagajničarka Danica Kmetec  o delu v letu 2023. Kot je poudaril predsednik društva Tomaž Grum, je društvu prioriteta zagotavljanje pogojev za pohodništvo, planinstvo, povezovanje odsekov, povezovanje z drugimi planinskimi društvi, z drugimi društvi v občini, delo z mladimi ter skrb in delo na Koči pri Tomažu. Prisotne je seznanil še z delovnimi akcijami, prireditvami, srečanji itd. ter z vplivom slabega vremena na realizacijo načrtovanih pohodov. Uspela je izpeljava vseh šestih tradicionalnih pohodov ter obogatitev društva z novim znanjem. Program usposabljanja s področja varovanja gorske narave so opravili Tomaž in Polona Grum ter Rajko Čater, tečaj za markacista pa sta opravila Uroš Kunst in Gregor Blazinšek.

V minulem letu je društvo na Koči pri Tomažu, v sodelovanju z občino Vojnik in Katoliško-kulturnim društvom Ivan Šopar, uspešno organiziralo in izpeljalo proslavo ob Dnevu državnosti s slavnostno govornico go. Manjo Rajh, predsednico MDO. Predsednik je ob tej priložnosti povabil vse prisotne na letošnjo slavnostno prireditev ob Dnevu državnosti, ki bo 23. junija na Koči pri Tomažu. Ta naš ponos  Koča pri Tomažu je čedalje bolj obiskana in priljubljena, tako za tiste pohodnike, ki so bolj športne narave, kot tiste z malo slabšo sapo. Prav tako so se tam ustavili pohodniki Jakobove poti, ki so tu tudi prenočili. V nadaljevanju je predsednik udeležence zbora seznanil še z dogajanji na Koči, ki jih popestrimo s peko krofov, kuhanjem golaža, salamijado, zajtrkom z jajčki, peko palačink, špargljevim popoldnevom, silvestrovanjem in še marsičem. Žal, zaradi okoliščin ni bil izpeljan projekt "Slovo poletju" v družbi s Poweršok-om in pomladkom VIP PD Vojnik. Društvo je v preteklem letu sodelovalo tudi na pustnem karnevalu v Novi Cerkvi.

V poročilu se je predsednik zahvalil vodnikom in markacistom za dobro opravljeno delo. Prav tako vsem prostovoljnim aktivnim članom društva, podpornim članom, za razne delovne akcije, skupne prireditve, srečanja ter sprejem planinskih skupin na Koči tudi med tednom ter dežuranju na Koči med prazniki in ob nedeljah. Del zahvale so tudi večdnevni izlet ter priznanja in pohvale tako PD Vojnik kot Planinske zveze Slovenije.

Nadalje je predsednik opozoril na lanske neprehodne poti (zaradi neurja) in izrazil pomoč ter sodelovanje ob urejanju in reševanju ovir v okviru ureditve poti z Občino Vojnik ali KS Vojnik. Ob zaključku poročila je predsednik še poudaril:  "Za večino del – tako gradbenih ali planinskih, ki so jih moji predhodniki že zgradili oziroma izpeljali, je naša skrb, da to kočo in planinstvo ohranjamo kot dober, skrben in odgovoren gospodar. Hvala vsem, ki pomagate graditi in negovati tako srčno in kakovostno društvo!"

Dobrega in uspešnega dela pa ni brez dobrega plana. Predsednik je zato podal še plan dela za leto 2024. Izleti in pohodi – program je dostopen v tiskani obliki in na spletnih straneh društva; delo z mladimi, usposabljanja vodnikov in markacistov, delo na Koči pri Tomažu – kopalnica ob skupnem ležišču; tabori za mlade, usposabljanja PZS na Koči, preventivna dejavnost »Obnašanje in hoja v hribih/gorah« ter predstavitev PD Vojnik (je bilo že realizirano), druženje generacij, skrb za popolnitev z vodniki, sodelovanja z društvi glede skupnih vodnikov ter tradicionalnih pohodov, dogodki na Koči, prireditve in srečanja. Skratka, pestro, barvito, za vse generacije in medgeneracijsko sodelovanje.

Za svoj doprinos k uspešnemu delu društva so aktivni člani prejeli priznanja in zahvale društva, tudi priznanje predsednika in priznanja PZS, ki sta jih pomagala podeliti g. Branko Petre - župan Občine Vojnik in ga. Manja Rajh - predsednica Savinjskega MDO.

Občni zbor PD Vojnik so s svojo lepo slovensko pesmijo popestrili Arclinski fantje s citrarko Ano ter "hišnim triom" Benijem, Matejem in Juretom.

Tomaž je končal občni zbor s popotnico: " Vabim vas na naše dogodke, na naše pohode in v varen korak z nami …"

Tekst in foto: Zvonka Grum

Oglejte si tudi