Logo MojaObčina.si
DANES
13°C
2°C
JUTRI
13°C
0°C
Oceni objavo

Vojniški vinogradniki pregledali svoje delo

V lepem ambientu Jernejevega doma v Vojniku so člani Vinogradniškega vinarskega društva občine Vojnik opravili svoj volilni občni zbor. Splošna ugotovitev je bila, da društvo dobro dela in da so bile vse točke res obširnega programa dela lepo realizirane. Sprejeli pa so tudi smernice za delovanje v jubilejnem letu, ko društvo praznuje 20-letnico delovanja.

Občni zbor je pozdravil »oče« Božičnega Vojnika Beno Podergajs. Vinogradnikom se je zahvalil za sodelovanje – postavitve vsakoletnih vinogradniških jaslic, ki so pri obiskovalcih zbujale pozornost in občudovanje. Pri tem lepem projektu sodelujejo tako člani društva kot posamezniki s svojimi jaslicami ali pa kot člani turističnega društva.

Direktor KZ Celje Peter Vrisk je po pohvali za uspešno delo vinogradnike povabil v njihov dobro založen nakupovalni center v Vojniku (zraven Tuš-a). Tu je tudi informativna točka društva, kjer vpisujejo nove člane in vplačujejo članarino. Osebju velika hvala!

Predsednik Društva upokojencev Vojnik Janez Korošec se je zahvalil za 20-letno sodelovanje in zaželel uspešno delo še naprej.

Prizadevna tajnica društva Albina Karmuzel se je v čustvenem nagovoru poslovila od ustanovitelja društva Mirka Krašovca, ki po 20 letih posle predsednika predaja mlajšemu Miranu Kovaču. On pa bo sedaj nosil naziv častnega – zaslužnega predsednika. Mirko si ob ustanovitvi društva 23. junija 2003 verjetno ni mislil, da bo ideja po združevanju vinogradnikov in kletarjev tako uspešna. Društvo je tudi zaradi dobro izvedenega programa v svoje vrste uspelo privabiti 269 članov, iz kar šestih občin. Dober glas gre v deveto vas! Po številu ocenjenih vzorcev, v zadnjem obdobju pa tudi po visokih povprečnih ocenah na ocenjevanjih vin, se društvo uvršča med najboljša društva vinorodne dežele Podravje. Mirko, hvala za vse!

Z velikim aplavzom izbran nov predsednik Miran Kovač se je v nagovoru spomnil svojih začetkov in uspešnega dela v vinogradu in kleti. Tekom dolgih let se je razvil v vrhunskega vinskega strokovnjaka, kar mu javno priznavajo tudi mentorji – strokovnjaki iz Kmetijsko gozdarskega zavoda Maribor in Celje. Izjemen uspeh je dosegel s pripravo PRVE PENINE iz grozdja modre kavčine, ki raste na TRTI (potomka 400 let stare trte iz Lenta). V vlogi podpredsednika je pokazal izjemne organizacijske sposobnosti. Za prihodnost društva se tako ni bati. Miranu želimo vse dobro in uspešno delo!

Predsednik pa že vabi na društvene projekte:

  • zbiranje vzorcev vin: 3. maj 2023, društvena klet;
  • ocenjevanje vin: 4. maj 2023, Jernejev dom;
  • zbiranje vzorcev salam: 18. april 2023, društvena klet;
  • ocenjevanje vzorcev salam: 20. april 2023;
  • praznik vina, salam in kruha s praznovanjem 20-letnice delovanja društva: datum še ni izbran.

Lepo povabljeni!

Priljubljen domač župnik Anton Perger je velik podpornik, prijatelj društva. Blagoslov mošta (Martinovo) ter blagoslov mladega vina (Janezova maša) je v njegovi domeni. Na koncu je z lepo, izbrano besedo slikovito pospremil primopredajo predsednikov v želji po nadaljnjem sodelovanju in dobrem delu. Vse to pa želijo tudi vsi prisotni vinogradniki, tudi v povezavi z društvenim sloganom: PIJ MALO, PIJ DOBRO!

Tekst: Pavle Leskovar

Foto: Miran Kovač

 

Oglejte si tudi