Logo MojaObčina.si
DANES
13°C
7°C
JUTRI
19°C
6°C
Oceni objavo

Klopotec vojniških vinogradnikov spet naznanja jesen in trgatev

Za klopotec so tudi letos poskrbeli zvesti člani Vinogradniško vinarskega društva Vojnik. Tradicionalno so na vinogradniškem kotičku ob trgovini Mercator v Vojniku spet postavili društveni klopotec. Pred leti ga je strokovno izdelal Herman Felicijan, član društva iz Socke. Klopotec naznanja prihod jeseni in veselo pričakovanje dobre, kakovostne trgatve letnika 2022. To pa je tudi ohranjanje starega ljudskega običaja.
Po nagovoru predsednika Mirka Krašovca so se krila vetrnice klopotca v lahnem vetru veselo zavrtela. Vse skupaj pa je zalil dolgo pričakovan dež! Po dobro opravljenem delu je neutrudni organizator društva Miran Kovač, ki je poskrbel za postavljanje klopotca, vse prisotne povabil na »likof«. V društveni kleti ni manjkalo niti društvenega ponosa – vina »Vojničan« (na ocenjevanju je bil ocenjen z oceno 18.10 – ZLATA). Spet smo doživeli lepo druženje.

Prizadevni viničar društva Franc Dajčman pridno in strokovno skrbi za vojniški ponos – potomko trte z Lenta in tri trse sorte chardonnay na vinogradniškem kotičku. Vse trte so brezhibno zdrave in nakazujejo rekorden pridelek. Brez truda, predvsem pa znanja, ni uspeha!

Klopotec, ki ga poganja veter, ustvarja ropot in odganja ptiče. Prav skrb za odganjanje ptičev iz vinograda seže v sam začetek vinogradništva oz. v čas pred našim štetjem. Prva omemba klopotca je bila že leta 1695, prva pisna omemba klopotca na Slovenskem pa je iz leta 1797. Prva slikovna upodobitev je z Bizeljskega gradu iz leta 1832, druga pa s posestva Meranovo – Maribor iz leta 1835. Gre tudi za simbol zorenja grozdja in bližajoče se trgatve. Klopotce po lokalnih običajih navadno postavljajo na god sv. Jakoba, 25. julija, večinoma pa na Veliki Šmaren, 15. avgusta. Slišati jih je vse do Martinovega oz. do konca trgatve (vir Wikipedia).

Tudi tako je videti, da vojniški vinogradniki želijo na svoj način ohranjati prizadevanja in tradicijo svojih prednikov. Naj bo še dolgo tako!

Tekst: Pavle Leskovar   

Foto: Miran Kovač

 

Oglejte si tudi