Logo MojaObčina.si
JUTRI
12°C
2°C
PET.
15°C
0°C
Oceni objavo

KD Socka in Vrajeva peč praznovala na prireditvi Socka poje, pleše in igra

Člani Kulturnega društva Socka smo zadnjo junijsko nedeljo, 24. junija 2018, praznovali. Nismo se zbali malo slabše vremenske napovedi in smo vztrajali. Na začetku prireditve nas je pozdravil rahel dež, a so nam drevesa dala zavetje in tako smo v prijetnem zelenem okolju parka graščine v Socki uspešno izpeljali našo že 21. kulturno prireditev Socka poje, pleše in igra.
Na prireditvenem odru v parku so nas pozdravili Klateži, program so nadaljevale ljudske pevke Dekleta treh vasi. Naša etnoglasbena skupina Vrajeva peč, ki letos praznuje 35 let ustvarjanja, je nastopila tudi skupaj z učenci POŠ Nova Cerkev. Zaplesali so plesalci Folklorne skupine Šmartno v Rožni dolini. Kot vsako leto smo tudi letos gostili mlade talente: domačina Nejca Škrbota na harmoniki in mlado pevko Hano, ki poje ob spremljavi mame Ksenije. Za konec so nam zapele še Ljudske pevke domačega kraja in Štirje fantje iz Socke. Prireditev je zaokrožil domači Trio Vrč. Z izbranim besedilom je prireditev povezovala domačinka Jerneja Kompan.

 

Letošnjo prireditev smo posvetili 20. obletnici ustanovitve Kulturnega društva Socka, ki nadaljuje bogato kulturno tradicijo v Socki. V preteklih desetletjih se je kulturna dejavnost v Socki odvijala pod okriljem drugih društev, leta 1998 je bilo na novo ustanovljeno Kulturno društvo Socka. V prvih letih so v okviru društva delovale sekcije: etnoglasbena skupina Vrajeva peč, ljudske pevke Oglarke, plesna skupina Grofje in otroška folklorna skupina, pozneje tudi skupina starejših plesalk Kan-kan. Etnoglasbena skupina Vrajeva peč je ves čas jedro kulturnega društva in je bila ena od prvih tovrstnih skupin v tem delu naše domovine. Prepoznavna je po igranju na priročna in doma izdelana glasbila. V okviru društva so delovali Grofje, skupina Kan-kan in Folklorna skupina Socka. Zadnja leta deluje v KD skupina Ljudske pevke domačega kraja.

 

Prireditev je bila kljub slabšemu vremenu dobro obiskana. Hvala delavcem Občine Vojnik, da pred prireditvijo pokosijo in očistijo park graščine Socka, ki je naša skupna občinska last, in lastniku graščine, ki nam omogoči priklop na elektriko. Hvala tudi pokroviteljem, ki ste denarno podprli prireditev, in vsem, ki ste z delom ali na drug način pripomogli, da je prireditev uspela.

 

Tekst in foto: Jožica Kotnik

 

V letu 2018 smo v KD Socka praznovali 20 let, v etnoglasbeni skupini Vrajeva peč pa 35 let. Obletnici smo proslavili na vsakoletni prireditvi Socka poje, pleše in igra. Članom, ki so aktivni 20 ali več let, smo podelili priznanja. Priznanja za dolgoletno delo smo podelili Franciju in Jožici Klinc, Slavici in Jožetu Jeseničniku, Hermanu Felicijanu, Ivici Švab, Nastji Kraljič in gonilnima silama društva Ivanki in Vladu Koprivniku. Za dobro sodelovanje so prejeli priznanja še: POŠ Socka, POŠ Nova Cerkev, PGD Socka in PGD Nova Cerkev. S pomočjo Občine Vojnik smo si privoščili tudi majice z našim znakom. Prireditev je lepo uspela. Počaščeni smo bili s priznanjem Občine Vojnik, ki nam ga je podelil župan Branko Petre, in priznanjem KS Nova Cerkev, podelil ga je Slavko Jezernik, predsednik Sveta KS Nova Cerkev. V imenu KD Socka se vsem prav lepo zahvaljujem, kakor tudi vsem vam, ki ste bili z nami na prireditvi.

 

Tekst: Ivanka Koprivnik

Oglejte si tudi