Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
5°C
JUTRI
24°C
6°C
Oceni objavo

DELOVANJE DRUŠTVA ZA LEPŠE MAČJE ŽIVLJENJE V LETU 2020

Leto bo naokoli in Društvo za lepše mačje življenje Vojnik je naredilo pregled opravljenega dela od ustanovitve v mesecu juniju do zaključka leta.

Sledili smo svojemu sloganu »steriliziraj/kastriraj/posvajaj«. Tako smo organizirali in financirali več kot 40 sterilizacij in kastracij (v nadaljevanju s/k), in to le v slabih 6 mesecih. V vseh primerih smo poskrbeli tudi za razparazitenje muc in v večini primerov tudi za testiranja na aids in levkozo. Odrasle muce, ki niso vajene notranjega bivanja, smo vrnili v njihovo okolje. Uredili smo jim zavetje in poskrbeli za njihovo redno vsakodnevno hranjenje. Mladičem smo poiskali domove in jim tako omogočili lepše mačje življenje.

 

Poslanstvo našega društva je predvsem, da pomagamo zavrženim, bolnim ali poškodovanim živalim. Pogosto pa se zgodi, da nas pokličejo ljudje, ki ne zmorejo kriti veterinarskih stroškov za svojo žival. Če nam finančna situacija dopušča, pomagamo tudi njim, saj gre v končni fazi za dobrobit živali.

 

Najbolj smo veseli, ko dobimo od posvojiteljev povratne informacije, fotografije in filmčke. Mucki v teh domovih uživajo. Tako vemo, da smo se prav odločili, oziroma izbrali prave ljudi, vredne zaupanja.

 

V kratkem času našega delovanja smo spisali ogromno mačjih, pa tudi pasjih zgodb. Večina ima srečen konec, nekaterih pa se spominjamo z žalostjo in grenkobo. Srečno se je končala kalvarija zavržene mačje družine (mame muce in njenih treh mladičev) na parkirišču avtohiše Selmar. Muce so bile divje in prestrašene. Več dni smo jih lovili z živolovko. Veterinarsko smo vse uredili in jim našli dom. Imeli smo strašansko srečo pri posvojiteljih, saj so sprejeli vse tri mladiče v svoj dom, ki mora biti po naših merilih izključno notranji. Mladiči so bili tako prestrašeni, da se posvojitelji še danes trudijo z njihovo socializacijo. Mama je bila divja, zato smo jo namestili na varno lokacijo, kjer ima zavetje in je redno hranjena. Hvaležni smo avtohiši Selmar, ki je imela posluh za naša prizadevanja pri reševanju družinice in nam je donirala 150,00 €.

 

V naši oskrbi imamo tudi psa. Pred časom je imel težko poškodovano tačko. Po ugotovitvah veterinarja ga je napadla neka druga žival, najverjetneje pes. Veterinarski stroški so bili visoki, vendar je kuža lepo okreval. Tudi zanj smo priskrbeli zavetje, redno ga hranimo in vodimo na sprehode.

 

Z veliko grenkobo se spominjamo lokacije s popolnoma zanemarjeno mačjo družino. Izredno žalosten je bil pogled na mamico in 9 mladičev njenih dveh legel. Nesterilizirani/nekastrirani, zaparaziteni tako, da so na veterini bruhali gliste, bolni, prestradani. Seveda smo tudi to akcijo z nemalo težavami izpeljali do konca. Mamo in njene mladiče iz prvega legla smo s/k in razparazitili ter testirali ter vrnili na lokacijo. Mladiče drugega legla smo pozdravili in pospremili v varne domove. Ko bodo dosegli primerno težo in starost, bodo še s/k.

 

Izredno težko se soočamo s primeri, ko mucam ne moremo več pomagati. Žal smo bili prisiljeni tudi v nekaj evtanazij.

 

Da do tako skrajnih primerov ne bi prihajalo, pozivamo vse, ki najdejo pomoči potrebno žival, da ji pomagajo. Ko bodo prisluhnili sebi, svoji vesti, bodo srečnejši in bogatejši. Zato, človek, ustavi se! Preden dvigneš roko nad ubogo žival, se zamisli nad svojim dejanjem. Nekega dne boš v neki drugi obliki dobil vrnjeno nazaj.


V naše delovanje sodi tudi vsakodnevno hranjenje prostoživečih muc. Oskrbujemo številne lokacij v Celju  z okolico, Vojniku z okolico, Šmartnem v Rožni dolini, Kalobju, Zvodnem … Zato potrebujemo večje količine mehke in briketirane mačje in tudi pasje hrane.


Velika zahvala gre trgovskemu podjetju LIDL, ki nam je kar trikrat v tem letu pomagalo z bogatimi donacijami. V mesecu juniju smo se vključili v njihov humanitarni projekt »USTVARIMO BOLJŠI SVET«, ki je namenjen spodbujanju jasno opredeljenih izobraževalnih, kulturnih, športnih, znanstvenih, zdravstvenih, socialnih ali okoljevarstvenih ukrepov in projektov. V nas so prepoznali zaupanja vredno društvo, ki si srčno prizadeva za lepše življenje najšibkejših in pomoči potrebnih živali. Donirali so nam vrednostno kartico v vrednosti 250,00 €, ki smo jih namenili za nakup hrane za naše štirinožne varovance. V mesecu oktobru nas je podjetje LIDL vključilo v projekt zbiranja hrane za pse in muce. Zbirala se je v vseh Lidlovih poslovalnicah za vsa slovenska živalovarstvena društva. Z rezultatom smo bili izredno zadovoljni, saj nam je zbrana hrana, namenjena prostoživečkam v naši oskrbi, zadostovala za skoraj ves mesec. V mesecu decembru smo se ponovno prijavili v projekt »USTVARIMO BOLJŠI SVET«. Njihovo odločitev bomo izvedeli v mesecu januarju. Srčno upamo, da nam bodo tudi tokrat priskočili na pomoč, brez katere bi še težje shajali. Hvaležni smo tudi spletni trgovini zoohit.si, kjer so nam prav tako donirali veliko količino hrane. Zahvaljujemo se tudi  Intersparu, ki nam je v Citycentru dovolil postaviti hišico za zbiranje hrane za naše varovance, in seveda vsem njihovim strankam, ki vanjo odlagajo hrano. V mesecu avgustu smo se vključili v projekt Objem topline, ki je družbeno odgovoren projekt, organiziran s strani podjetja Studio Moderna d. o. o. Na podlagi glasovanja smo se med petimi društvi uvrstili na 3. mesto in pridobili donatorska sredstva v višini 200,00 €. Žal se projekt s 1. 1. 2021 izteka in sredstev iz tega naslova ne bo več.

 

Posebej moramo poudariti, da se naše društvo financira izključno s članarinami in prostovoljnimi prispevki ter članarinami. Velik hvala vsem našim podpornikom iz cele Slovenije, ki so prispevali finančne donacije. Brez njihove pomoči ne bi mogli pomagati nobeni pomoči potrebni živali. Sami smo nemočni, z združenimi močmi pa zmoremo ogromno.

 

Smo pa bili zelo razočarani nad domačo občino, ki za naše delovanje nima nobenega posluha. Čeprav smo prav v občini Vojnik s/k ter veterinarsko oskrbeli ogromno muc, celo lokacijo z 19 mucami, nismo dobili niti centa pomoči. Ker imajo pogodbo z zavetiščem Zonzani, nam ne morejo pomagati. Zato  še enkrat hvala čutečim ljudem, ki nam pomagajo in brez katerih naše delovanje ne bi bilo mogoče.

 

Z našim delom bomo nadaljevali tudi v prihodnje, saj je trpečih živali iz dneva v dan več. Med svoje vrste vabimo nove člane, še posebno tiste, ki bi bili dejavni na terenu. Zastavili smo si visoke cilje, ki pa bodo v celoti lažje izpolnjeni ob sodelovanju naših podpornikov in somišljenikov in s finančnimi donacijami. Živali ne bi smele trpeti bolečine in lakote. Prizadevali si bomo, da jim v največji možni meri omogočimo lepše in lažje življenje. Kdor bi se nam želel pridružiti v uresničevanju našega poslanstva, naj nas kontaktira na mail: dzlmz.vojnik@gmail.com.

 

Prostovoljne finančne prispevke nam lahko v tem letu nakažete na naš TRR pri Abanki SI56 0510 0801 6899 138. S pričetkom leta 2021 pa bomo prejeli novo bančno kartico Abanke oz. njihove blagovne znamke Nove KBM s spremenjenim TRR.

 

Imamo pa nastavljene tudi hranilnike na Veterinarskem centru Celje, Veterini Zamba, veterini Žalec in veterini Jagodič, v katerih lahko pustite svoj prispevek.


Hvala vsem že v naprej. Sami smo nemočni, skupaj zmoremo veliko. Tako smo konec novembra prejeli klic na pomoč za zavrženo muco s prestreljenima tačkama. Bila je nujna amputacija tačke. Seveda stroškov operacije v višini 440,00 € sami nikakor ne bi zmogli. Skupaj so stopili dobri ljudje širom Slovenije in zgolj v dveh tednih smo zbrali 700,00 €. Muca je že v svojem varnem domu in še vedno je  procesu okrevanja. Brez pomoči širše skupnosti je ne bi bilo več. Vse naše zgodbe lahko spremljate na FB strani DZLMZ Vojnik.

 

Ob koncu naj vse, ki na kakršenkoli način pomagate pomoči potrebnim živalim zaželimo predvsem zdravo, uspešno in zadovoljno novo leto.

 

Suzana Suholežnik in Lidija Žohar (zastopnici društva)

 

 

Oglejte si tudi