Logo MojaObčina.si
JUTRI
13°C
2°C
ČET.
12°C
3°C
Oceni objavo

Celjski paraplegiki trikratni državni prvaki

Z osvojitvijo naslova državnih prvakov v košarki na vozičkih se je z vrhuncem poletja za nekaj časa umirilo dogajanje v Društvu paraplegikov jugozahodne Štajerske.
Žal je na naše dejavnosti v jesenskih in zimskih mesecih še kako vplivala epidemija in ko je pomladi prišlo do sproščanja ukrepov, smo končno malo zadihali. Naša športna tekmovanja sicer potekajo preko celotnega leta, ampak tokrat smo večino tekmovanj izvedli v dveh mesecih in to zelo uspešno za nas.

Kot sem zapisal že v uvodu, so nas za konec presenetili košarkarji, ki, čeprav niso zelo številčni, dihajo kot eden in na tekmah vedno znova presenečajo. V ligaškem tekmovanju so sicer dosegli 2. mesto, ampak na zaključnem turnirju v organizaciji Zveze za šport invalidov Slovenije Slovenski Paralimpijski komite so pokazali največ in v polfinalnem srečanju premagali ekipo DP Maribor z 61:46 ter nato v finalu še najboljše v ligaškem delu, združeno ekipo DP Kranj – DP Novo mesto z 58:55. Po nekajletnem premoru so tako zopet postali državni prvaki Slovenije v košarki na vozičkih - ekipi DP Celje Thermana za ta uspeh iskreno čestitamo.

Seveda tudi ostali športniki niso počivali; udeleževali so se številnih tekmovanj pod okriljem Zveze paraplegikov Slovenije. Strelci, šahisti in kegljači svojih lig sicer še niso končali, zaključne tekme jih namreč čakajo jeseni. V kegljanju smo organizirali že 21. memorial Petra Zdovca, ki je bil 7. junija na kegljišču Golovec v Celju in prav na domači tekmi so se še posebej izkazali naši kegljači, ki so zmagali v ekipni konkurenci.

Svoje lige so že končali ribiči in atleti in to več kot uspešno. Ribiči so ubranili lansko ekipno zmago, po letu dni premora je naš najboljši Rudi Centrih zopet nalovil največ rib med vsemi tekmovalci na vseh tekmah. Eno od tekmovanj je organiziralo tudi naše društvo, in sicer ob ribniku Marof v Mrzlem polju. Rudi Centrih je osvojil še 2. mesto na državnem prvenstvu v Velenju.

Še bolj prepričljivi so bili naši atleti, ki so še enkrat več potrdili dominacijo Društva paraplegikov jugozahodne Štajerske na atletskih tekmovanjih in na zadnji tekmi v Murski Soboti zopet dvignili pokal za ekipno zmago v atletski ligi ter pokal osvojili v trajno last. Ena od tekem je bila tudi na celjskem atletskem stadionu Kladivar, kjer tudi sicer treniramo. To tekmovanje smo izkoristili za podelitev priznanj našim najboljšim športnikom za dosežke v letu 2020. Priznanja sta podelila podžupan Mestne občine Celje Vladimir Ljubek in podpredsednik Športne zveze Celje Igor Topole. Priznanji sta prejela tudi Franček Gorazd Tiršek in Henrik Plank, ki bosta letos zastopala Slovenijo na paraolimpijskih igrah v Tokiu, Tiršek v streljanju, Plank pa v metu diska.

Čeprav so nam športni dogodki dodobra zapolnili urnik, smo vendarle uspeli organizirati še izlet za naše člane. Tokrat to ni bil izlet v pravem pomenu besede, saj smo obiskali kar Celje in si privoščili voden ogled mestnega središča, kjer smo obenem spoznali tudi zgodovino našega knežjega mesta. Še globlje v preteklost smo se podali ob ogledu razstave v Pokrajinskem muzeju Celje »Mesto pod mestom«, kjer smo spoznavali, kakšno je bilo življenje na tem območju v času Rimljanov. Za konec pa smo obiskali še Tehnološki park in se ob številnih zabavnih, poučnih in predvsem zanimivih razstavnih eksponatih dobro zabavali in se tudi kaj novega naučili.

Upajmo, da nas jeseni ne bodo ponovno zaprli in da bodo naše dejavnosti lahko potekale nemoteno.

Besedilo in foto: Aleš Povše




Oglejte si tudi