Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
1°C
JUTRI
24°C
6°C
Oceni objavo

Na obisku pri izseljencih v Argentini

Pevci Moškega pevskega zbora Prosvetnega društva Anton Bezenšek s Frankolovega smo se konec novembra vrnili z uspešnega gostovanja. Obiskali smo slovenske izseljence v daljni Argentini. Gostovanje je bilo sicer predvideno že leta 2020, vendar nam ga je preprečila pandemija koronavirusa. Projekt smo ponovno obudili v začetku lanskega leta in ga v poznih jesenskih dneh tudi izvedli.
Poleg pevcev iz našega zbora je v Argentino potoval tudi narodnozabavni ansambel, ki smo ga poimenovali kar Argentinski sekstet, sestavljali pa so ga sami znani glasbeniki. Poleg Matevža Pušnika, ki je zborovodja našega pevskega zbora, so bili z nami še Franci Kolar, Ernest Rajh, Danijel Josič ter brata Primož in Marko Razboršek.

V prvem delu gostovanja smo obiskali znane slovenske podjetnike v okolici Buenos Airesa in slovenske šole, ki delujejo v tem mestu. Sodelovali smo na proslavi 56. obletnice Slovenskega društva Pristava, kjer je imel pevski zbor celovečerni koncert, ansambel pa je udeležence zabaval na veselici, ki je sledila prireditvi. V dneh, ki smo jih preživeli v tem delu Argentine, smo si ogledali vse večje znamenitosti Buenos Airesa in okolice ter dodobra spoznali utrip tega velemesta. Med drugim smo obiskali predstavo v veličastnem Teatru Colon, videli nogometni stadion Boca Juniors ter si ogledali tango predstavo v enem od tamkajšnjih kabaretov. Na povabilo smo obiskali tudi slovensko ambasado v Buenos Airesu, kjer smo predstavili delo društva in program obiska v Argentini.

V drugem delu gostovanja smo se preselili na zahodni del dežele, v vinorodno Mendozo, ki leži pod veličastnimi Andi. Tu slovenska skupnost vsako leto priredi štiridnevno martinovanje s kulturnim programom, degustacijami vin v raznih kleteh v okolici Mendoze in z zaključno prireditvijo z druženjem in glasbo. Moški pevski zbor je sodeloval na slavnostnem koncertu v dvorani Teatro Indepedencia, kjer je v večernem koncertu zapel skupaj z mendoškim oktetom in mendoškim mešanim pevskim zborom, ansambel pa je obiskovalce razveseljeval vsak dan, še posebej zadnji večer na veselici v Slovenskem domu, kjer je zabava trajala do zgodnjih jutranjih ur.

Pot je udeležence potovanja peljala tudi v osrčje Andov, kjer smo lahko občudovali najvišji vrh Andov, to je  Aconcagua. Pevci smo zapeli na pokopališču alpinistov, ki so življenje pustili na tej najvišji gori ameriške celine.

Velika zasluga za to, da smo lahko gostovanje organizirali v takšni obliki, gre prav gotovo Tomu Videnšku, ki pogosto obiskuje Argentino, ima tam veliko znancev in prijateljev. Tomo se je pokazal kot izvrsten vodja potovanja, poznavalec zgodovine te države ter gorski vodnik, ki je kot alpinist v eni od alpinističnih odprav osvojil tudi najvišji vrh Andov. Za vso organizacijo in vodenje gostovanja se mu v imenu našega društva iskreno zahvaljujemo.

Tekst: Elči Gregorc

Foto: arhiv društva

Oglejte si tudi