Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
-0°C
JUTRI
19°C
3°C
Oceni objavo

Aktivnosti MPZ Anton Bezenšek Frankolovo

Načrti, da bomo ob koncu lanskega leta izvedli tradicionalni koncert Frankolovčani Frankolovčanom so se kmalu za tem, ko je v mesecu decembru začelo naraščati število okužb in ko je vlada sprejela nove ukrepe, razblinili. Če bi imeli opremljeno večnamensko dvorano, bi bila izvedba, glede na možno število obiskovalcev, še mogoča, v cerkvi pa bi, po veljavnih navodilih, lahko bilo prisotnih bore malo obiskovalcev.
Tako smo morali prireditev odpovedati, smo se pa v moškem pevskem zboru odločili, da se v prazničnih dneh našim zvestim poslušalcem vseeno predstavimo, in sicer s petjem pri nedeljski maši in kratkim koncertom med njo. Prvi nastop smo imeli prvo januarsko nedeljo v cerkvi Marije rožnovenske v Črešnjicah, drugega pa naslednjo nedeljo v cerkvi Svetega Jožefa na Frankolovem. Krajani so oba nastopa dobro sprejeli in tudi tako se vidi, da ljudje pogrešajo kulturne prireditve, ki jih pred epidemijo v našem kraju ni manjkalo. Ob tej priložnosti se še posebej zahvaljujemo obema župnikoma, dr. Kraljiču in p. Cestniku, ki sta nam omogočila nastope.

Ureditev odra v večnamenski dvorani

Upamo, da bo leto 2022 kulturi bolj naklonjeno in bomo lahko uresničili začrtane cilje. Želimo si tudi, da bi v čim krajšem času usposobili odrski del večnamenske dvorane, v kateri že več kot dve leti ni bilo mogoče izvesti nobene prireditve. Skupaj z občino in krajevno skupnostjo potekajo aktivnosti za opremo odra, ki bo omogočala izvedbo različnih prireditev, ki jih lahko organiziramo v naši večnamenski dvorani. Da bi se laže odločili za primerno opremo odra, smo si predstavniki društva skupaj z županom Brankom Petretom ogledali opremo odra v Delavskem domu v Zagorju ob Savi. Opremo nam je predstavil strokovnjak za to področje, ki je izvedel projekt in oder tudi opremil. V pričakovanju ponudbe dogovorjenih elementov opreme in same izvedbe si želimo, da bi bila dela končana v čim krajšem roku. Tako bodo zagotovljeni pogoji za organizacijo različnih prireditev, ki ji v našem kraju organiziramo že tradicionalno. 

Intenzivne pevske vaje

Pevci smo se, po letu dni odmora, za tri dni odpravili na intenzivne vaje v Radence.  Kljub zaostrenim pogojem smo vaje  izpeljali kar najbolj kakovostno. Zborovodja Matevž Pušnik je k sodelovanju povabil tri korepetitorje, in sicer Janeza Kara, Patricijo Jakop in nekdanjega zborovodjo Francija Kolarja. Tudi njim gre velika zahvala, da so vaje potekale po začrtanem programu in da smo skladbe, ki jih je pripravil Matevž, vadili po glasovih in jih zadnji dan zapeli v celoti vsi skupaj. Po zaključenih vajah, smo na povabilo Jerneja Brileja v Gornji Radgoni obiskali delavnico, kjer izdelujejo diatonične harmonike. Jernej nam je podrobno razložil postopek izdelave harmonik ter pokazal, kako to delo poteka v njegovi delavnici. Harmonike, ki jih izdelujejo pod lastno blagovno znamko SÜDKLANG, so večji del narejene za severni trg.  Zahvaljujemo se mu za topel sprejem in pogostitev po predstavitvi. Že dve leti nas tarejo težave z virusom in pevci še kako pogrešamo druženje, koncerte, vaje - prav zaradi tega smo vztrajali, da v tem letu izpeljemo vaje in pripravimo program, ki ga bomo predstavili v nadaljevanju sezone. Še enkrat hvala vsem, ki so pripomogli, da smo vaje lahko realizirali, predvsem pa pevcem, ki so se jih, razen nekaj izjem, udeležili v res velikem številu.

Tekst: Elči Gregorc, Dušan Horvat
Foto: Jan Gregorc

Oglejte si tudi