Logo MojaObčina.si

Vojnik

DANES
-2°C
-4°C
JUTRI
1°C
-3°C
Deli
5033

Uspešnih 70 let Lovske družine Vojnik

Vojniški lovci so v nedeljo, 18. junija 2017, praznovali 70 let plodnega dela pri ohranjanju naravnega ravnovesja, skrbi za divjad in gozdove, lova in druženja »zelene bratovščine«. Zahvalili so se dolgoletnim dejavnim članom in pripravili tradicionalno srečanje s kmeti.

Njihova osnovna skrb je ohranjanje naravnega ravnovesja med ljudmi in živalmi, skrb za odstrel prevelikega števila živali, za gozdove in sodelovanje s kmeti, ki živijo v območju lovišča LD Vojnik. Seveda so njihova ravnanja pogojena z navodili Ministrstva za kmetijstvo in gozdarstvo, ki administrativno določa pogoje za njihovo delo. Lovska družina Vojnik je bila ustanovljena 29. marca 1947, ko so se v novi državi spremenili lovski zakoni in organiziranost lovcev. Družina upravlja 4.200 ha veliko površino in šteje 31 članov. Predsednik je Janez P. Marin. Povprečna starost lovcev je 51 let in žal v svojih vrstah nimajo nobene ženske. Lahko pa se pohvalijo, da imajo dva lovca pripravnika, kar obeta pomladitev LD Vojnik. Ozemlje spada med nižja gorska lovišča, v njem pa živijo srnjad, gamsi, divji prašiči, jazbeci, kune, zajci in lovne ptice (vrane, srake, šoje, race). Za njihovo delo je pomembna izgraditev lovske koče, ki sega v leto 1953/54. Zemljišče jim je pod Kislico podaril lovec Stanko Laznik, postavili so majhno lovsko kočo. Kasneje so to zemljišče prodali in kupnino namenili izgradnji novega lovskega doma, ki ga upravljajo. Leta 2002 so ob veliki podpori takratnega župana Benedikta Podergajsa dobili lastništvo zemlje na sedanji lokaciji, v Vojniku na Cesti talcev 51. Lovski dom so gradili v veliki meri s prostovoljnim delom, saj so v izgradnjo in ureditev okolice vložili več kot 5.000 ur prostovoljnega dela. Za lovce pomeni dom prostor za izobraževanja, srečanja in druženje. Lovci posvečajo pozornost sodelovanju s kmeti, dobri odnosi so v obojestransko korist. 

 

Delo lovcev v veliki meri z zakoni usmerjata država in Lovska zveza Slovenije, ki bedita nad številom odvzema živali iz narave in zakonodajo o skrbi za okolje. V lovišču lahko na leto odvzamejo največ srnjadi (125), od tega je bilo lani 30 živali povoženih v prometu. Sledijo jim gamsi in divji prašiči (od 0 do 10), dihurji in kune (2 do 4), zajci so v lovišču redki, race mlakarice in seveda sive vrane, ki delajo kmetom največ težav. Njihovo področje so tudi vodne živali. Za svoje delo so prejeli več priznanj, med njimi poudarjajo srebrni grb Občine Vojnik, priznanje za sodelovanje na Božičnem Vojniku in priznanje KS Vojnik. V Lovski zvezi Slovenije delajo njihovi lovci v več funkcijah, tudi izobražujejo lovce in posamezniki so prejemniki vseh treh redov lovskih priznanj. Na praznovanju 70-letnice društva je za svoje aktivno delo LD Vojnik prejela več zahval in priznanj. 

Na dogodku so razvili nov društveni prapor, ki ga je izdelalo podjetje Ercegoj-vezenje.  Za pomoč pri nakupu se je Janez Marin v imenu vseh lovcev zahvalil vsem, ki so prispevali sredstva za razvitje prapora. Število trakov z imeni darovalcev je bilo veliko. Prapor je pomagal razviti Branko Petre, ki je njegov boter. Za aktivno delo so ob 70-letnici delovanja podelili plakete Občini Vojnik, Benediktu Podergajsu, grafičnemu podjetju Četisk, Štajerskim rogistom, Janezu Marinu in Savinjsko-kozjanski zvezi LD Celje. Zahvalili so se številnim članom s priznanji, odlikovanji in zahvalami. V kulturnem programu so sodelovali Štajerki rogisti, Družina Gregorc, KUD France Prešeren iz Vojnika s Finžgarjevim Lovom na divjega petelina in Oplotničani s Tinetom.

Prireditev se je nadaljevala z druženjem in lovskim golažem. Vsekakor je poslanstvo lovcev danes bistveno drugačno kot nekoč. V prvi vrsti gre za varstvo narave, ohranjanje ravnovesja v njej, skrbi za zdravje živali in varovanje kmetijskih pridelkov in ne zgolj za odvzem živali. Vojniški lovci sodelujejo z otroki iz vrtcev, osnovnih šol, se udeležujejo akcij čiščenja okolja in še kaj. Njihov najstarejši član Vanč Keblič, ki je lovec že 52 let, rad pove katero izmed prigod iz svojega lovskega življenja. Lovske prigode so zanimive in poučne. V vsakoletnih druženjih jih oživljajo in skrbijo, da ne tonejo v pozabo.

 

Ob visoki obletnici delovanja LD Vojnik vse čestitke in hvala za njihov prispevek pri skrbi za ohranjanje zdravega in čistega okolja in skrbi za živali.

 

Tekst in foto: Lea Sreš

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!