Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
5°C
JUTRI
17°C
-1°C
Oceni objavo

Športno-kulturno društvo Gradišče

Letošnje 17. srečanje Gradišč Slovenije je organiziralo Športno-kulturno društvo Gradišče iz občine Slovenj Gradec.
Po prihodu na glavno avtobusno postajo v Slovenj Gradec smo imeli vodeni ogled mestnega jedra. Ker letos mesto praznuje 750-letnico podelitve mestnih pravic, je bil glavni trg preoblečen v srednjeveško tržnico. Potekala je svečana povorka vseh nastopajočih z najmanj deset tujih in domačih skupin ter slavnostno odprtje z dvigom srednjeveške zastave ob zvokih fanfar ter spustom golobov za mir v svetu. Na prireditvenem odru je potekala predstavitev vsake nagrajene skupine ter mednarodni nagrajeni viteški boji iz evropskih držav. Odvijal se je program srednjeveških konjenikov, nastop srednjeveškega čarovnika, lokostrelski turnir za zlato puščico, mednarodna nagrajena ognjena predstava in srednjeveška plesna skupina. Gosposki poklon so uprizorili tudi otroci iz vrtca, preoblečeni v srednjeveška oblačila. Na srednjeveških stojnicah smo lahko kupili rokodelske srednjeveške izdelke in kulinarične dobrote s slovenjgraškimi srednjeveškimi novčiči, zamenjanimi za evre.

 

Po ogledu glavnega trga mesta smo se odpeljali na prireditveni prostor v Gradišče. Po urejenih formalnostih in obedu se je začel kulturni program z uvodnim pozdravom predsednika Športno-kulturnega društva Gradišče Damjana Kotnika in župana mestne občine Slovenj Gradec gospoda Andreja Časa. Pri izmenjavi protokolarnih daril mi je v pomoč priskočila gospa Katja, ki je po rodu iz Slovenj Gradca, živi pa na meji našega Gradišča. Ker je po poklicu radijska voditeljica, je veselo pozdravila svoje rojake in požela bučen aplavz. Na športno-zabavnih igrah smo prejeli pokal za 2. mesto pod vodstvom kapetana Branka Mastnaka. Omeniti moram, da je naša mlada mešana ekipa z velikim trudom in dostojno predstavo vojniške občine in Gradišča zasluženo dosegala srebrni rezultat. Hvala! Z veseljem smo prisluhnili znanim napevom popularnega pevca in kantavtorja Adija Smolarja. Zabava se je nadaljevala z gradiškimi pevci in z ansamblom Vihar s pevko Klaro. Po sestanku predstavnikov Gradišč Slovenije smo vojniški Gradiščani prejeli od letošnjega gostitelja simbolni ključ, ki odpira vrata naslednjega, 18. srečanja Gradiščanov Slovenije; in sicer 2. junija 2018 pri nas.

 

Letošnje 17. srečanje je potekalo z obilico pozitivne energije in v lepem vremenu. Gostiteljem smo predali graviran krožnik s svojim gradiškim grbom z zahvalo in posebnim priznanjem za odlično sodelovanje in dobro izpeljano srečanje. V zgodnjih jutranjih urah smo se ob veselem prepevanju zdravi in zadovoljni vrnili domov. Hvala za podporo Občini Vojnik.

 

Tekst in foto: Martin Goleš 

 

Oglejte si tudi