Logo MojaObčina.si
JUTRI
11°C
3°C
NED.
14°C
2°C
Oceni objavo

17. čebelarski praznik in 2. praznovanje svetovnega dneva čebel

Tokratno praznovanje je bilo v soboto, 18. maja 2019, v organizaciji Čebelarske zveze Koroške na Ravnah in v sodelovanju s ČZS ter Zavodom za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti Ravne na Koroškem.
Srečanje slovenskih čebelarjev s svečanimi govorniki in bogatim kulturnim programom je potekalo pod častnim pokroviteljstvom Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

V roju slovenskih čebelarjev smo bili tudi člani ČD Vojnik. Program se je začel s povorko 212 praporščakov vseh slovenskih čebelarskih društev. Delegacije čebelarjev in praporščakov so bile tudi iz sosednjih držav. Edini na svetu Komorni moški pevski zbor ČZS je v spremljavi citer zapel čebelarsko himno in slavnostni govorniki so nas nagovorili:

Ludvik Kordež – predsednik ČD Ravne, dr. Tomaž Rožen – župan Občine Ravne, mag. Dejan Židan – predsednik DZ Republike Slovenije, dr. Aleksandra Pivec – ministrica za kmetijstvo gozdarstvo in prehrano, dr. Peter Kozmus- podpredsednik Apimondie in Boštjan Noč – predsednik ČZS.

 

Vsi govorniki so omenjali pomembnost čebele v kmetijstvu pri proizvodnji hrane za ljudi in živali ter spodbujali k pridelovanju in uživanju hrane iz naših slovenskih polj ali kupovanje živil od naših kmetov s slovenskih kmetij.

 

Slovenija ima okoli 10.000 čebelarjev. Vsak dvestoti Slovenec je čebelar. V povprečju imamo čebelarji 17 čebeljih družin, 45 pa je takšnih, ki imajo 150 čebeljih družin. V Sloveniji je skupaj 176.000 čebeljih družin (podatek mag. Tanje Strniša, drž. sek. MKGP iz leta 2017). Starostna struktura čebelarjev je povprečno 58 let in se izboljšuje – niža. K temu pa pripomorejo čebelarski krožki na osnovnih šolah in čebelarski tečaji za čebelarje začetnike. Vse to spodbuja ČZS in ČD z znanjem čebelarskih mojstrov in terenskimi svetovalci, ki se trudijo s prenašanjem znanja na mlajši rod.

 

Od proglasitve svetovnega dneva čebel je bil leta 2018 20. maj sprejet v OZN v New Yorku za svetovni dan čebel in čebelarjev. Tako zdaj poznajo Slovenijo vse države sveta po čebeli Krajnski sivki, po rojstnem dnevu cesaričinega čebelarja Antona Janše (20. maj 1734) in po številnih slovenskih čebelarjih.

Obiskali smo čebelarski muzej in številne stojnice ter se po končanem kosilu in prigrizkih vrnili veseli domov.

 

Tekst in foto: Martin Goleš

 

 

 

Oglejte si tudi