Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
-0°C
SOB.
19°C
3°C
Oceni objavo

12. avgust ― mednarodni dan mladih

12. avgust je Organizacija združenih narodov razglasila za mednarodni dan mladih, zato je prav, da nekaj besed posvetimo mladim odraslim osebam.

Ste se kdaj spraševali, ali obstaja starostni kriterij uvrstitve posameznikov v skupino mladih? Statistična definicija v skupino mladostnikov in mladih odraslih oseb uvršča posameznike in posameznice, stare od 15 do 29 let.

Mladinska politika pa v ospredje postavlja sociološko definicijo, ki mladost opredeljuje kot obdobje od pubertete do doseženih oz. želenih točk odraščanja, kot so zaposlitev (lastni finančni prihodki), stanovanje (odselitev od staršev), zaključno formalno izobraževanje, poroka, ustvarjanje družine ipd. Sociološka razlaga pravi, da je mladostnik odrasel, ko doseže vse točke, ki si jih želi. Takrat se je sposoben samostojno vključiti v družbo in prevzeti različne odgovornosti. Ali je temu res tako? Imajo vsi mladi v kriznih časih, kot jih radi imenujemo, priložnost, da dosežejo zastavljene točke v svojem življenju? Statistični podatki kažejo zaskrbljujočo stopnjo brezposelnosti mladih, ki znaša 17,4 % in je trenutno še pod povprečjem držav članic EU (18,1 %). Najnižjo stopnjo brezposelnosti imata Norveška (6,7 %), Švica (7,2 %), tretje mesto pa si delita Avstrija in Nemčija (7,4 %). Medtem ko se Grčija (43,6 %) in Španija (40,7 %) z glede na delež brezposelnosti med mladimi s tem ne moreta pohvaliti. Posledično se je povečalo odseljevanje mladih, saj se je kar 1570 mladih državljanov Slovenije uradno odselilo v tujino (v letu 2011 pa 875).

Priznati moramo, da so mnogi mladostniki po zaključku formalnega izobraževanja postavljeni pred težko obdobje. Prva postojanka mnogih je Zavod za zaposlovanje, za nekatere so naslednje postojanke zgolj bridke izkušnje, ki »utrdijo kožo«. Ne smemo pozabiti, da raznovrstne bogate izkušnje ostanejo, negativne pa krepijo človeka. Z optimizmom je potrebno zreti v prihodnost, namesto pasivnosti se je potrebno prilagoditi novim razmeram, aktivirati in ukrepati.

Zato se tudi na Občini Vojnik trudimo, da bi pomagali mladim občanom pri lažjem vključevanju mladih v družbo. V naslednjem letu bomo organizirali številne dogodke in spodbudili najširši spekter mladih, da ostanejo ali postanejo aktivni in obveščeni o možnostih, ki jih ponujajo posamezne institucije oz. življenje samo.

 

Jasmina Jakopič

Oglejte si tudi