Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
-1°C
JUTRI
12°C
2°C
Oceni objavo

Zaživela je prva tržnica v Vojniku

Rdeče lectovo srce, torbica iz džinsa, velika lesena kuhalna žlica, pletene planike, posodica iz lepljenega časopisnega papirja, dišeči medenjaki, domači med … vse to je delo pridnih rok ponudnikov in ščepca narave. Ob prazniku KS Vojnik in kot del dejavnosti projekta »Na plac« so se ponudniki predstavili na tržnici, ki smo jo Občina Vojnik in KS Vojnik organizirali na sončno sobotno dopoldne za poslovno-trgovskim kompleksom kmetijske zadruge v Vojniku.
Z željo, da privabimo čim večje število obiskovalcev, smo poskrbeli za kulturni program, in sicer so dopoldne popestrili Joškova banda, Moški pevski zbor KUD France Prešeren Vojnik, Vokalna skupina Kolorina, Taščice in člani Komornega mešanega pevskega zbora Društva upokojencev Vojnik. Vse skupaj je z besedo in s posameznimi predstavitvami ponudnikov strnila Milena Petek. Obiskovalci tržnice so se lahko tudi okrepčali pri Mojci Lisec Zdolšek. Velika zahvala gre tudi Lidiji Eler Jazbinšek, predsednici KS Vojnik, Irmi Blazinšek in tehnični ekipi občinske uprave.


Branko Petre, župan Občine Vojnik, je poudaril, da imamo zelo ugodne pogoje za kmetijsko dejavnost in glede na to, da gre vse v smeri samooskrbe in trajnostno naravnanega okolja, je prav, da to izkoristimo. Kmetje bi lahko ponudili višek pridelane zelenjave in sadja tudi na tržnici. Imamo kar nekaj registriranih dopolnilnih dejavnosti, ki si jih želimo videti z dobrotami na takih dogodkih. 

Vsi smo se zedinili z mislijo, da tržnica ne more biti samo nekakšno nakupovalno središče lokalnih dobrot in izdelkov, temveč mora to biti to kraj, kjer se ljudje družijo in kjer se od časa do časa tudi kaj dogaja. Že zgodovinski zapisi govorijo o tem, da je bila Vojniku kot trgu podeljena pravica štirih letnih sejmov.


Zdaj res še majhna tržnica, ampak tržnica velikih dobrot in unikatnih izdelkov, ki bo, upamo, pridobila nove ponudnike tako domače kot tudi sosednjih občin.

Se vidimo septembra.

 

Tekst: Petra Pehar Žgajner

Foto: Franc Kuzman, Lea Sreš

Oglejte si tudi