Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
5°C
JUTRI
23°C
6°C
Oceni objavo

V Kamrico tudi po vrtnarski nasvet

Pečejo, šivajo, ustvarjajo, tudi vrtnarijo – in to z modnimi visokimi gredami.
Čeprav se približuje čas, ko bo narava spala zimsko spanje, se v Kamrici že pripravljajo na čas, ko se bo narava prebudila. Jeseni so na svojem dvorišču postavili trenutno najbolj atraktiven (in donosen) sistem vrtnarjenja v visokih gredah. Kamrica je sicer že v preteklosti svoje redne obiskovalce seznanjala s tem načinom vrtnarjenja, saj je večkrat pripravila strokovni izlet v Učni poligon za samooskrbo Dole, tokrat je strokovnjakinja in vodja tega poligona dr. Ana Vovk Korže prišla v Vojnik.


Najprej je opisala, kako se sploh lotiti izdelovanja visoke grede. Opozorila je, kaj in kako saditi v grede, da bo pridelek maksimalen. Zanimivo pri tem je, da zalivanje gred niti v najbolj vročih dneh ni potrebno, saj je srednji del visokih gred polnjen z volno, ki zadržuje vlago. Obenem rastlin z zalivanjem ne smemo »razvaditi«, saj svojih korenin ne poženejo v globino, ampak po površju, kjer zaradi zalivanja zaznavajo vodo.


Kako izdelati visoke grede in kaj vanje saditi, praktično prikazujejo v Kamrici. Na dvorišču (uporabo zemljišča za Kamrico je v ta namen velikodušno omogočila Občina Vojnik) so postavili tri visoke grede, ki so dovolj za samooskrbo ene družine. Za učni kotiček samooskrbe, kot so projekt poimenovali, so se v Kamrici odločili ravno na mednarodni dan hrane in revščine, ki ga obeležujemo sredi oktobra. Želijo, da obiskovalci in predvsem mladi na izkustveni način spoznajo samooskrbo na področju pridelave zdrave hrane in možnosti lokalnega zelenega podjetništva. Visoke grede si je med prvimi ogledal tudi vojniški župan Branko Petre in otroci vrtnarskega krožka Osnovne šole Vojnik, nekateri obiskovalci so prišli tudi iz bolj oddaljenih občin.


Rozmari Petek

Oglejte si tudi