Logo MojaObčina.si
DANES
8°C
5°C
JUTRI
16°C
1°C
Oceni objavo

Rožnati kvadratki v boju proti raku: povabilo pletiljam in kvačkaricam

Dogodek je vreden podpore.
Vabim vas, da sodelujete v projektu Rožnate pletenine 2017, ki že tretje leto poteka pod okriljem Združenja Europa Donna Slovenija. V mesecu oktobru želimo za en mesec oviti drevo z rožnatimi pleteninami, ki bo mimoidoče opozarjal na pomen osveščanja o raku dojk.


Trgovina Klopka se pridružuje akciji in vas vabi, da se jim pridružite. Rožnato ustvarjanje so izvedli v četrtek, 14. septembra, ponovili ga bodo v četrtek, 21. septembra 2017, od 16.00 do 18.00 v trgovini Klopka na Ulici Frankolovskih žrtev 44 v Celju. Pobrskajte po predalih, prinesite ostanke volne in ostalih pletiv rožnate barve ter pletilke ali kvačke. Znanje in estetski videz izdelka nista toliko pomembna, štejeta dobra volja in zavedanje, da se samo osveščeni lahko borimo proti raku dojke.

 

Prijave potekajo pri Helenci Kuzman v Trgovini Klopka ali preko telefona na št. 041 913 807.

 

Več o projektu si lahko preberete v priloženem sestavku. Helena Kuzman vas pričakuje. Pokažimo malo dobre volje in dokažimo, da nam je mar!

 

Tekst in foto: Lea Sreš

 

 

Rožnate pletenine 2017

 

Europa Donna Slovenija je ugledna organizacija z veliko bazo članstva (3.500 članov), z več kot 5.900 sledilci na družbenih omrežjih in številnimi bralci Novic ED (priloga One, Delo) z naklado 101.000 izvodov. Z dolgoletno prisotnostjo, sodelovanjem z različnimi deležniki (zdravstvenimi ustanovami, akademsko skupnostjo, vključevanjem ožje in širše zainteresirane javnosti), podporo javnim programom (DORA, ZORA, SVIT), z uveljavljeno mrežo članstva, partnerjev, pokroviteljev in donatorjev ter preko jasne politike vodenja, delovanja in vizije uresničujemo programe in razvijamo nove, ki so v skladu s standardi in smernicami na področju zdravja,

 

Že tretje leto bomo v oktobru, mesecu ozaveščanja o raku dojk, z rožnatimi pleteninami za en mesec ovili drevesa v Ljubljani in številnih drugih mestih po Sloveniji, ki bodo mimoidoče opozarjali na pomen ozaveščanja o raku dojk. Cilj: obleči vsaj eno drevo v vsaki občini. Akcijo podpira Mercator, d. d. s projektom Ustavi.se. Rak niso samo številke.

 

Rak dojk, za katerega nam številke sporočajo (1.300 jih letno zboli, 400 jih umre), da so tovrstne civilno-družbene akcije še vedno zelo potrebne pri ozaveščanju o sami bolezni, pomenu preventive, zdravega načina življenja kot tudi pozitivnih učinkov ustvarjalnosti na naše psihofizično zdravje. S to akcijo, ki je ena izmed mnogih, želimo opozoriti, da rak in vse ženske kot tudi moški, ki zbolijo, niso samo številke in da želimo to številko zmanjšati. Rak dojk in rodil je bolezen, ki lahko doleti prav vsako žensko: mamo, sestro, prijateljico, sodelavko in ki je obvladljiva, če jo pravočasno odkrijemo ter skrbimo za zdrav odnos do sebe, okolice in narave. Odziv sodelujočih v prejšnjih letih je zelo pozitiven, sodelujejo različni profili: od izkušenih rokodelk, do tistih, ki bi se te umetnosti »ročne meditacije« radi naučili.

 

 

 

Povezujemo

Ustvarjalnost neposredno povezujemo s skrbjo zase in za svoje zdravje. S kvačkanjem razvijamo fino motoriko rok, mišljenja, ročnih spretnosti, vztrajnosti, razumevanja in upoštevanja navodil. Vse te lastnosti potrebujemo, da se uspešno spopademo z boleznijo. Poleg tega pa razvijamo občutek za estetiko in občutek uspešnosti oz. pozitivne samopodobe.

Spodbujamo medgeneracijsko in medsektorsko sodelovanje, saj vključujemo rokodelska društva, domove za upokojence, ljudske univerze, občine, različna društva, bolnice ter posameznike v skupni cilj z dobrodelno noto. Nežne pletenine metaforično povezujemo z ranljivostjo, z drevesi pa moč.

Ovijanje pletenin nam tako predstavlja spoštljivi odnos do narave in dreves kot simbol moči, ki je prisotna v vseh nas in jo je treba v vmesnem življenjskem obdobju (diagnoza, zdravljenje in po bolezni) priklicati oz. na novo zgraditi. To pa ni vedno lahko. Zato smo mi tu za vse, ki to podporo potrebujejo!

 

Sodelovanje

Letos bi akcijo želeli razširiti po celotni Sloveniji. Vabimo vas k sodelovanju; in sicer s pozivom, da nam pomagate razširiti novico o akciji, organizirati ovijanje dreves v vaši občini ali ustvariti čim več pletenin. Naj bo to šal, babičin kvadratek, odejica, rožnata pentlja, različni vzorci rožnatih odtenkov. Izvedbo prepuščamo vaši domišljiji pri ustvarjanju različnih vzorcev rožnatih odtenkov! Veseli bomo vseh oblik in velikosti. Šteje volja do ustvarjalnosti in ne videz.

 

Dejavnosti:

- organizacija brezplačne delavnice pletenja in kvačkanja iz vseh odtenkov rožnate preje v sklopu vaših že obstoječih izobraževalnih delavnic ročnih del;

- organizacija in koordinacija na terenu: v eni izmed občini povezati vse sodelujoče ter lokalno skupnost spodbuditi, da ustvarjalno ustvarjajo rožnate pletenine;

- dogovor z občino (dovoljenje za ovijanje dreves; določitev lokacije);

- ovijanje dreves na izbran datum (pridobitev dovoljenja s strani občine; določitev dreves);

- vodenje seznama udeležencev v akciji (ime, priimek, naslov in e-naslov);

- medijska pojavnost (objava akcije na spletnih straneh, družbenih omrežjih, fotografiranje, članek v lokalnem časopisu itd.);

- povabiti odločevalce in javne osebnosti (župan ipd.) na dogodek – podpora z naše strani;

- pobiranje pletenin po končani akciji (pred 1. novembrom);

- dostava pletenin (poskrbimo za čiščenje in hrambo do naslednjega leta) ali

- ustvarjanje posameznih kosov, ki jih, prosimo, pošljite na naš naslov: Europa Donna Slovenija, Vrazov trg 1, 1000 Ljubljana.

 

Med ustvarjanjem izdelke tudi fotografirajte in nam jih pošljete na sanda.velic@europadonna.si. Po zaključku projekta bomo v Novicah Europe Donne (priloga One, Delo – 101.000 naklada) navedli vse sodelujoče in se javno zahvalili za prispevek k ozaveščanju. Prav vsem, ki bodo prispevali pletenine, pa bomo poslali darilce v zahvalo.

 

Material

Spodbujamo uporabo pozabljenih rožnatih klopk, lahko tudi v kombinaciji z drugimi materiali (recikliranje). Če potrebujete prejo, na voljo bo po 15. 9., nam javite, vam jo pošljemo po pošti. Kvačke, pletilke – po potrebi nabavimo za delavnice. Materialni stroški – po dogovoru.

 

Rok oddaje

Posamezne pletenine nam pošljite/dostavite na naš naslov do 25. 9. 2017.

 

Lokacija

Pogosta lokacija; park ali pred zdravstvenim domom.

 

Termin ovijanja dreves: 28. 9. do 3. 10. 2017.

 

Pobiranje pletenin: pred 1. novembrom.

Če bo le mogoče, bomo zagotovili prisotnost svojih prostovoljk in prostovoljcev na vseh lokacijah na dogodkih v sklopu akcije Rožnate pletenine 2017.

 

Ostanimo povezani

V dogovoru z vami lahko med letom organiziramo predavanje o zdravem načinu življenja, samopregledovanju dojk s prikazom na modelu dojke, pomembnosti preventive ter o presejalnih programih po vsej Sloveniji (DORA, ZORA, SVIT) kot tudi programov celostne podpore za vse z izkušnjo raka dojk in rodil (za bolnice, svojce itd.), ki jih izvajamo na Europi Donni (Program ROZA). Pri izvedbi sodelujejo zdravniki in bolnice, ki delijo svojo izkušnjo bolezni. Nasveti iz prve roke so neprecenljivi.

 

Naša vizija je povezovanje in sodelovanje z različnimi organizacijami, tako na lokalni kot regionalni ravni, s ciljem ozaveščanja javnosti ter zmanjšati številke umrljivosti (vir: NIJZ), saj je zgodaj odkrita bolezen skoraj 100 % ozdravljiva in omogoča kakovostno življenje tudi po bolezni.

Veseli bomo vašega prispevka k soustvarjanju vseslovenske akcije pri ozaveščanju o raku dojk.

Z vašo pomočjo bo sporočilna vrednost akcije pridobila veliko dodano vrednost in počaščeni bomo z vašim pozitivnim odzivom na vabilo k sodelovanju.

 

Hvala, da boste z nami povezali rožnate niti za zdravje!

 

Sanda Velić

Vodja projektov

Tel.: 040 160 075

E-naslov: sanda.velic@europadonna.si

 

Združenje Europa Donna Slovenija

Vrazov trg 1, SI 1000 Ljubljana

Tel.: 01 231 21 01

E-naslov: europadonna@europadonna.si

www.europadonna.si

Ostanimo povezani: Facebook/Twitter

Oglejte si tudi