Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
6°C
SOB.
24°C
6°C
Oceni objavo

Ob prazniku občine Vojnik - Optimizem in pripravljenost za skupno dobro

V četrtek, 4. oktobra 2012, ob 19. uri je bila v večnamenski dvorani v Novi Cerkvi osrednja prireditev ob prazniku občine Vojnik. Prireditev so popestrili Godba na pihala KUD Nova Cerkev, Štajerski rogisti, ansambel Vagabundi, Folklorna skupina Kulturnega društva Socka, Moški pevski zbor KUD Nova Cerkev in Vesna Prevolšek, ulična umetnica. Program je povezovala Andreja Petrovič, življenje občine je predstavil župan Benedikt Podergajs. Na prireditvi so podelili občinske grbe, županova priznanja in priznanja zlatim maturantom.
Župan Benedikt Podergajs je spregovoril o dosežkih občine v preteklem letu in izpostavil vidnejše investicije, kot so nov nizkoenergetski vrtec, gradnja nove telovadnice v Vojniku, izgradnja prireditvenega paviljona na Frankolovem, mrliške vežice v Črešnjicah itd. Ozrl se je tudi v prihodnost in izpostavil pomembnejše načrte - dokončanje Občinskega prostorskega načrta, prenovo gasilskega doma v Novi Cerkvi, kulturnega doma v Vojniku in nadaljevanje izgradnje kanalizacijskega omrežja v vseh treh krajevnih skupnostih.

»Slovenija ječi v različnih krizah, morda je poleg finančne še največji problem v nesposobnosti dogovarjanja in sprejemanja hitrejših rešitev naše politike na vrhu. Slovenija ječi tudi v krizi vrednot.  V tem kolesju težav se vrti tudi naša občina in naša prizadevanja. Tudi na nas in na naše bolj ali manj uspešno delovanje v občini vplivajo vsa ta zunanja dogajanja. Toda še vedno se lahko pohvalimo, da občinski svet dobro deluje in je v povprečju odločal z visoko enotnostjo! Potrdim lahko, da občina normalno finančno deluje, da je sicer vsak dan težje, vendar vemo do kam sežejo naše možnosti. Res pa je, da se vsem ne da ustreči in da vsega takoj tudi ni mogoče narediti,« je poudaril in izpostavil, da občina prepoznava tudi tiste, ki vlečejo voz napredka v smeri boljšega in pravičnejšega življenja občanov. »Trudimo se tudi v smeri, da bi bila ta današnja prireditev in druge vsakoletne ob prazniku hvaležen poudarek tistim, ki so del svojega življenja podarili širši družbeni skupnosti – tudi današnji nagrajenci. In tako kot se prelivajo jesenske barve, naj se občutki praznovanja prelijejo v novo uspešno leto za vse tri krajevne skupnosti in našo občino,« je še zaključil.

 

Župan Beno Podergajs je najprej podelil priznanja zlatim maturantom, ki so jih prejeli Sara Koprivnik, Saša Koprivnik, Denis Ocvirk, Žiga Pušnik, Jožef Mark Škoflek in Melita Travnik.

 

Sara je obiskovala I. gimnazijo v Celju, po uspešno opravljeni maturi se je vpisala na Fakulteto za farmacijo, program kozmetologija. Svoj prosti čas namenja ustvarjanju in rekreaciji. V prihodnosti si želi, da bi delala, kar jo veseli in uživala v razgibanem in pestrem življenju. 

 

Saša se je po končani Poslovno komercialni šoli Celje vpisala na Mednarodno fakulteto za družbene in poslovne študije v Celju. V prostem času rada bere in se druži s prijatelji. Njena želje je uspešno zaključiti študij in se zaposliti.

 

Denis je po končani osnovni šoli šolanje nadaljeval na Srednji šoli za strojništvo, mehatroniko in medije v Celju. Po opravljeni maturi se je vpisal na Fakulteto za elektrotehniko, računalništvo in informatiko v Mariboru, smer mehatronika. Je tudi aktiven član Gasilskega društva Frankolovo, v prostem času pa zelo rad igra harmoniko. 

Žiga se je po končani osnovni šoli vpisal na Srednjo šolo za kemijo, elektrotehniko in računalništvo v Celju. Odličnemu uspehu je letos dodal še nagrado iz državnega matematičnega tekmovanja.  Šolanje nadaljuje na Fakulteti za računalništvo in informatiko v Ljubljani. V prostem času se rad druži s prijatelji ob igri nogometa ali košarke.

 

Jožef Mark je zlati maturant I. gimnazije v Celju ter dobitnik zlatega Vegovega priznanja.  Vsa štiri leta srednje šole je bil aktiven v šolskem pevskem zboru in Oktetu Kajuh ter kot kitarist v rock skupini. V želji po ustvarjanju in oblikovanju novih, inovativnih, tehničnih, umetniških in ljudem prijetnih stvaritev se je odločil svoje izobraževanje nadaljevati na Fakulteti za arhitekturo v Ljubljani.

 

Melita, zlata maturantka leta 1999, se je vpisala na Pravno fakulteto v Mariboru in jo tudi uspešno končala. Ker pa je bila njena želja postati vzgojiteljica, je opravila še tečaj predšolske vzgoje na Ljudski univerzi Celje ter prakso v vrtcu Mavrica Vojnik in tako junija letos ponovno maturirala. Trenutno je zaposlena v družinskem podjetju.

 

Županova priznanja je prejelo 9 prejemnikov.

 

Članice B Prostovoljnega gasilskega društva Nova Cerkev z mentorjem za izjemne dosežke v gasilstvu.

 

Izletniška kmetija »Pri Marku«, Nova Cerkev, za vzdrževanje tradicije gostinstva, promocijo kraja in občine ter aktivno sodelovanje s krajem. 

 

Marija Aubreht Medved, Lemberg pri Novi Cerkvi, za dolgoletno aktivno delo v Prostovoljnem gasilskem društvu Lemberg in Društvu upokojencev Dobrna. 

 

Turistična kmetija Dobrotin, Tomaž nad Vojnikom, za uspešno delo na področju kmečkega turizma in promocijo kraja ter občine.

 

Julijan Špes, Cesta v Šmartno - Vojnik, za 40-letno petje v pevskih zborih, delo v Župnijskem svetu in pomoč ljudem.  

 

Pavle Leskovar, Vojnik, za večletno aktivno delo v Vinogradniško vinarskem društvu Vojnik in v Društvu upokojencev Vojnik.  

 

Peter Babnik, Bezenškovo Bukovje – Frankolovo, za uspešno vodenje Čebelarskega društva Vojnik in dobro sodelovanje z Občino Vojnik.     

 

Hedvika Ida Trobiš, Stražica – Frankolovo, za uspešno in požrtvovalno delo v Društvu upokojencev Vojnik. 

 

Maksimiljan Nezman, Bezenškovo Bukovje – Frankolovo, za aktivno in strokovno delo v

Prostovoljnem gasilskem društvu Frankolovo. 

Župan je ob tej priložnosti Jožetu Kocmanu za njegovo delo na področju varnosti ter preventive in vzgoje v cestnem prometu izročil srebrni znak Agencije za varnost v cestnem prometu, ki mu ga je dodelila omenjena agencija.

 

Med nekaj manj kot 500 prejetimi predlogi je Občinski svet Občine Vojnik na predlog Komisije za volitve, imenovanja in mandatna vprašanja potrdil 6 prejemnikov občinskih grbov.

 

Bronasti vojniški grb so prejeli:

 

Oton Samec, Polže – Nova Cerkev, za ohranjanje kulturne dediščine, promocijo Občine Vojnik in dolgoletno aktivno sodelovanje s krajem.

 

Jože Korošec, Dol pod Gojko – Frankolovo, za dolgoletno aktivno delo v Krajevni skupnosti Frankolovo in v Občini Vojnik. 

 

Hubert Kolšek, Vojnik, za dolgoletno uspešno vodenje Sveta Krajevne skupnosti Vojnik in  aktivno delo v kraju.

 

Srebrna vojniška grba sta prejela:

 

Podjetje MIK, Mednarodno trgovsko in proizvodno podjetje, d.o.o., Vojnik, za večletno uspešno delovanje v podjetništvu, s katerim zagotavlja nova delovna mesta ter aktivno sodelovanje z lokalnim okoljem.   MIK Celje, d.o.o. se lahko pohvali tudi s humanitarnostjo, saj že vrsto let na številne načine skuša pomagati tistim, ki imajo v življenju manj sreče. Podjetje prav tako podpira šport na vseh nivojih, od velikih do manjših klubov, od starejših do mlajših igralcev.

 

Janez Pinter, Stražica – Frankolovo, za soustanovitev Prosvetnega društva Anton Bezenšek Frankolovo in Moškega pevskega zbora ter dolgoletno aktivno delovanje na kulturnem področju na Frankolovem. Njegovo članstvo v društvih in organizacijah ni le na papirju, temveč pomeni aktivno delovanje. Svoje naloge in obveznosti prevzema s polno mero odgovornosti ter jih s svojim delom, znanjem in ustvarjalnostjo vztrajno, vestno in natančno izpolnjuje.

 

Zlati vojniški grb je prejel Anton Pešak.

Anton Pešak, Velika Raven - Nova Cerkev, za dolgoletno posredovanje znanja učencem in vodenje na izobraževalnem področju ter kulturno udejstvovanje na različnih področjih v krajevni skupnosti.

 

Svojo poklicno pot je pričel kot učitelj v podružnični osnovni šoli Socka, kjer je bil kasneje tudi ravnatelj. V tem času je s svojim pedagoškim znanjem pomembno prispeval k izobraževanju svojih učencev, tako v Socki kot tudi v Novi Cerkvi. Pod njegovim vodstvom je potekalo tudi delo na odrskih deskah, kjer je kot režiser iger, ki so se vsako leto znova uprizarjale v graščini Socka in kasneje v dvorani hmeljske sušilnice v Novi Cerkvi, skrbel za kulturni razvoj kraja. Ena izmed njegovih strasti je tudi petje, saj je eden izmed ustanoviteljev Moškega pevskega zbora Nova Cerkev.  Gospod Pešak ni bil le idejni vodja zbora, pač pa tudi njegova gonilna sila. Občina Vojnik brez gospoda Pešaka ne bi imela tako razširjene kulturne dejavnosti, kateri je namenil večji del svojega življenja in časa. S svojim odličnim smislom za motivacijo je k sodelovanju privabil tudi mnogo mlajših generacij.

 

 

Tjaša Podergajs

Foto: Matjaž Jambriško

Oglejte si tudi