Logo MojaObčina.si
JUTRI
11°C
3°C
NED.
14°C
2°C
Oceni objavo

Svet' Martin iz mošta dela vin

Rek »svet' Martin iz mošta dela vin« so vojniški vinogradniki spet doživeli in proslavili na zdaj že tradicionalnem XIII. martinovanju, blagoslovu mladega vina letnik 2018.
V napolnjenem šotoru so na prekrasen sončen sobotni dopoldan pripravili lep in preprost kulturni dogodek. Blagoslov in čudovite besede o trti in vinu je letos, skupaj z domačim župnikom Antonom Pergerjem, izvedel starosta vojniških duhovnikov, dr. Vinko Kraljič, župnik v Črešnjicah in na Svetini. In ko so vsi prisotni skupaj z njim zapeli ponarodelo pesem En starček je živel, lahko rečemo, da smo kot že tolikokrat doživeli krasen blagoslov vina in zahvalo za več kot obilno letošnjo vinsko letino. Sledi velika skrb vinogradnikov kletarjev, da bodo vinsko kapljico očuvali in pripravili za XV. ocenjevanje vin v mesecu aprilu. Predsednik društva Mirko Krašovec ocenjuje, da se nam obeta odličen letnik. Primorci (g. Benčina iz Vipave) pravijo, do bo to letnik stoletja!

 

Za razigrane melodije so poskrbeli mladi glasbeniki ansambla Želja s Pragerskega. Humorist Gojko Jevšenak oz. Pohorski klatež pa je dobro nasmejal vse prisotne. Program je odlično povezoval prizadevni član društva Domen Jevšenak. Za popestritev prireditve je poskrbelo pet ekip v pripravi starodavne kmečke jedi, ričeta. Vsi pripravljeni ričeti so bili po oceni predsednika ocenjevalne komisije Edvarda Kužnerja več kot odlični. Zmagovalci so bili Društvo Dobra volja, druga je bila ekipa Pri vročem kotličku, tretji pa so bili Arclinski fantje. Bili so samo za spoznanje boljši od ekip Društva upokojencev Vojnik ter ekipe SDS Vojnik. Tudi odličnih palačink društva Mete je bilo več kot dovolj. Član društva Peter Martič je ponovno pekel kostanj.

 

Veseli smo, da se je tudi letošnje prireditve organizirano (z avtobusom) udeležilo Društvo upokojencev Vojnik. Društvi pokrivata celo občino, krasi ju več kot 15-letno dejavno sodelovanje. Za trud pri izvedbi obiska gre zahvala prizadevnemu predsedniku Marjanu Kajzbi. Za prelepo okrasitev odra pa kot zmeraj doslej Mirku Krašovcu oziroma priznanemu vrtnarstvu Krašovec iz Arclina.

 

Za odlično kapljico – društveno vino Vojničan – je poskrbel podpredsednik, kletar in neutrudni organizator Miran Kovač, ki kletari tudi vino »Za prijatelje občine Vojnik«, ki ima novo nalepko ge. Petre Pehar Žgajner. Verjamemo, da je odlično!

 

Pij malo, pij dobro!

 

Tekst: Pavle Leskovar

Foto: Lea Sreš

Oglejte si tudi