Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
3°C
NED.
23°C
5°C
Oceni objavo

Jaslice Jožeta Žlausa v Vojniku, Radečah, pri Sv. Trojici in v Vatikanu

Že četrto leto se je na treh ulicah Vojnika, v Jernejevem domu in v cerkvi sv. Jerneja v Vojniku odvijala veličastna razstava jaslic društev, posameznikov, vrtcev in zavodov iz občine Vojnik, drugih krajev po Sloveniji in Prezida na Hrvaškem.

»Ker je to velik in zanimiv dogodek za našo občino, sem se vključil in izdelal nekaj jaslic, ki krasijo vojniške ulice in Jernejev dom. Pri tem mi je pomagala žena Jelka, ki je tudi sama izdelala nekaj jaslic, malo tudi z mojo pomočjo. Pri izdelovanju jaslic me zanimajo novi izzivi, zato so jaslice gibljive in olepšane še z avtorskimi melodijami. Tako je nastala tudi himna z naslovom 'Božični Vojnik', ki so jo ljudje poslušali preko zvočnikov na celotnem prizorišču Božičnega Vojnika. Besedilo je moje delo, melodija pa delo Jelke Žlaus in Brigite Petre. Lani smo z glasbeno skupino Kitarakon posneli tudi videospot, ki se je predvajal na različnih televizijah v času adventa. Moje jaslice so bile postavljene tudi v Radečah in pri Sv. Trojici v Slovenskih goricah. Sem član Društva jasličarjev Slovenije, ki ima sedež na Brezjah, in od tajnika društva Danijela Bezka sem dobil pobudo, da naj fotografijo svojih jaslic pošljem na natečaj '100 najlepših jaslic' v Vatikan. Presenečen sem bil, ko sem dobil odgovor, da so jaslice izbrane za to razstavo. Jaslice je v Vatikan odpeljal slovenski veleposlanik v Vatikanu Tomaž Kunstelj,« nam je povedal Jože Žlaus.

 

Za Žlausa je bilo leto 2018 ustvarjalno. Ob 160-letnici smrti Jurija Vodovnika je na Skomarju razstavljal pastele z naslovom Jurij Vodovnik – podobe njegovega življenja. Ob spoznavanju njegovih zanimanj, spretnosti in univerzalnosti je nastala knjižica z enakim naslovom. Krasijo jo številni pasteli, izstopa tisti z Antonom Martinom Slomškom in Vodovnikom med "kovanjem" pesmi v Novi Cerkvi.

 

Knjižica Utihnil je ropot mlinov in žag na Tesnici je nastala ob lanskem praznovanju tedna evropske kulturne dediščine. Na pregleden, razumljiv način predstavlja problematiko mlinarstva na Tesnici, ohranja fotografije, pojasnjuje delovanje mlina, vzroke za propadanje te dejavnosti in izobražuje. Obe knjižici sta primerni za spoznavanje lokalne zgodovine in za ohranjanje kulturne dediščine.

 

Tekst: Lea Sreš

Foto: Jože Žlaus, Lea Sreš

Oglejte si tudi