Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
-1°C
JUTRI
12°C
2°C
Oceni objavo

Center ponovne uporabe Vojnik

Glede na to, da smo v občini Vojnik zadnji dve leti prejeli priznanje Društva Planet Zemlja za Okolju prijazno občino, se še nadalje trudimo, da ju upravičimo. V času recesije je še toliko pomembnejše, da se izvajajo tudi projekti, ki finančno razbremenjujejo javno porabo, zato smo se odločili za Zeleno trgovino, ki bo v trgu Vojnika na Celjski cesti 14 predvideno odprta že v začetku septembra 2012.
Projekt ima naslednje bistvene prednosti in bi lahko služil kot dobra praksa tudi drugim občinam:

-        ureditev neurejene stavbe s poslovnimi prostori v trgu – kulturna dediščina – oživitev trga  (tudi s prostovoljci),

-        zaposlitev nezaposlenih oseb,

-        manjša količina odpadkov na odlagališčih (odpadni materiali so ponovno v funkciji uporabe),

-        nizke cene – ugodne cene,

-        zanimivi izdelki, izdelki naših babic – ohranjanje kulturne identitete,

-        sodelovanje različnih institucij, predvsem z lastno energijo in s svojim delom.

 

11. 7. 2012 ob 9.00 se je v sejni sobi Občine Vojnik v prisotnosti medijev in partnerjev v projektu podpisala pogodba o vzpostavitvi Centra ponovne uporabe Vojnik. Veseli smo, da  je bila  udeležba na pomembnem dogodku kljub dopustniškemu času številčna . Tega pa ne bo za vse, ki bomo pričeli tudi s prostovoljno adaptacijo prostorov že v petek, 13. 7. 2012 ob 12.00.  Dogodka so se med drugim udeležili tudi gospa Katja Zajko, vodilna partneriva projekta USE REUSE;  predsednik Zveze ekoloških gibanj Slovenije Karel Lipič in seveda dr. Marinka Vovk, direktorica Centra ponovne uporabe iz Slovenskih Konjice, ki je poleg vojniškega župana bila podpisnica pogodbe.    

Projekt USE REUSE za vzpostavitev mreže centrov ponovne uporabe sofinancirata Evropski socialni sklad in Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve. Center ponovne uporabe Vojnik bo četrti tovrstni center v Sloveniji in je enota CPU Rogaška Slatina. Občanom in drugim obiskovalcem bo na voljo »zelena trgovina« s popravljalnico za izdelke, ki bi sicer postali odpadki, a jih bomo z inovativno obnovo obnovili in pripravili vnovično uporabo. V CPU Vojnik bo mogoče brezplačno oddati rabljeno opremo in izdelke (pohištvo, kuhinjske in dekorativne izdelke, športno in otroško opremo, belo tehniko, oblačila, čevlji, torbice itd.). Vsi ti izdelki bodo v retro in reuse stilu na voljo kupcem po simboličnih cenah. V CPU Vojnik bodo zaposlene strokovno usposobljene osebe v okviru projekta USE-REUSE, s čimer bo Občina Vojnik prispevala k varovanju naravnih virov in razvoju družbeno koristnega podjetništva.

 

V Vojniku se torej dogajajo tudi pozitivni premiki, za katere ni potrebno veliko (investicijskega) denarja, le dobra volja vseh sodelujočih.   

 

 

Mojca Skale

Oglejte si tudi