Logo MojaObčina.si
JUTRI
8°C
5°C
ČET.
10°C
5°C
Oceni objavo

4. Repair Café Vojnik

V Vojniku na Celjski 10 že ustaljeno vsako zadnjo sredo v mesecu potekajo dogodki Repair Caféja, kjer imajo obiskovalci med 12:00 in 17:00 uro možnost s pomočjo strokovnjaka brezplačno popraviti svoje poškodovane izdelke. Nič drugače ni bilo tudi to sredo, na zdaj že 4. dogodku Repair Caféja. V prijetnem vzdušju ob skodelici kave je, v sklopu Repair Caféja, dobila priložnost za novo življenje raztrgana zavesa, spretni prsti šivilje so pokazali tudi, da raztrganega prta ni treba kar zavreči, temveč da nam lahko, z manjšim popravilom, služi še kar nekaj časa. Strokovnjaki na lesnem področju so udeležencem pokazali, kako lahko je osvežiti in popraviti stol in svečnik. Dogodki Repair Caféja so odlična priložnost za izmenjavo znanj, izkušenj ter idej. Na 4. dogodku Repair Café se je tako razpravljalo o možnostih ponovne uporabe starih plošč. Ideja o uporabi plošč kot materiala za unikatno torbico bo kmalu zaživela tudi v praksi.   

 

Z izkušnjo v Repair Caféju se spreminja naša miselnost o popravilih. Ko se namreč enkrat sami začnemo popravljati kakšen predmet, želimo to početi potem tudi v prihodnje. In preden stvar kupimo, se tudi prepričamo, ali jo je mogoče v primeru, da se poškoduje/zlomi/pokvari, tudi popraviti. Takšne kavarniške popravljalnice torej pomagajo odkriti novo možnost – predmeta samo zaradi manjše poškodbe NE ZAVRŽEMO, ampak ga popravimo! S tem zmanjšujemo odpadke in varujemo že tako omejene vire.

 

Tudi Okoljsko raziskovalni zavod pozdravlja takšne kavarniške popravljalnice v slovenskem prostoru in promovira popravila ter ponovno uporabo. Promocija popravil in ponovne uporabe, z namenom zmanjševanja odpadkov in varovanja virov, je ena od dejavnosti projekta Pozabljen »R«, ki ga izvajamo ob podpori Ministrstva za okolje in prostor.  

Tekst in foto: Nina Lukavečki

Oglejte si tudi