Logo MojaObčina.si
JUTRI
11°C
3°C
NED.
14°C
2°C
Oceni objavo

Njihovih 25 glasbenih let

Glasbeno zasedbo oz. Družinski trio Pogladič sestavljajo oče Franc, sin Milan ter hči Mojca. Lahko se pohvalijo, da so prvi trio v Sloveniji v tem družinskem sestavu. Začelo se je na domačem praznovanju junija 1995, ko so prvič skupaj zaigrali na 50. rojstnem dnevu, kar tako za šalo. Glasbeno pot sta že pred tem sestavom tlakovala Franc in Milan, ki sta kot duo delovala od l. 1989. Oče je igral kot ljudski godec, pozneje v raznih svojih sestavih, vse od leta 1970. Bil je samouk, učil se je preko radija, plošč, nekaj osnov mu je dala mama Marija, nekaj trikov pa stric Pavel Švab.
Nastanek tria

Prvi pravi nastop tria Pogladič je bil v Wolfsbergu l. 1995, kjer so igrali na letalskem mitingu. Pot jih je vodila po zasebnih zabavah, porokah in veselicah. Leta 1996 so na Vurberku za skladbo Obletnica poroke, ki so jo posneli v studiu RTV Maribor, bili razglašeni kot debitanti festivala. Nastopali so na Vurberku (3), na Števerjanu (4), na Graški Gori in na Ptujskem festivalu. Sodelovali so na mnogih humanitarnih koncertih, največji med njimi je bil Klic dobrote v Celju leta 2007.

Z nastopi na festivalih so se jim odprla tudi vrata v svet radijskih in TV medijev. Povsod so imeli zelo dobre odzive. Nastopali so po Sloveniji, po Evropi (Avstrija, Nemčija, Nizozemska, Švedska, Švica tudi Srbija). Slovenci po svetu so hitro izvedeli za trio in kmalu so odpotovali na prave glasbene turneje v Ameriko, kjer so gostovali kar štirikrat. Pot iz Amerike jih je vodila še v Avstralijo, kjer so imeli tri glasbene turneje, ki so trajale po več tednov. To so bili posebni časi, kjer so doživljali pravo glasbeno pravljico. Povsod so jih sprejemali izjemno lepo, bili so sprejeti kot zaupanja vredna družina in ansambel. Poleg  igranj v slovenskih klubih so si ogledali turistične znamenitosti, obiskali v televizijske in radijske studie, družine. 

Studijsko delo

Od njihovega začetka so pripravljali lastne skladbe in aranžmaje ter snemali skladbe v studiih. Skupaj so posneli sedem projektov (tri kasete in štiri CD-je) z več kot 70 lastnimi melodijami ter nekaj videospotov. Nekaj od teh se je kar dobro prijelo med gledalci in poslušalci (Vesela mamica, Praznični šopek, Pod Konjiško goro, Ples za vse, Abraham, Po vsej Sloveniji itd.) in se še vedno vrtijo med nedeljskimi čestitkami. 

V teh 25 letih jim je pomagalo  kar nekaj glasbenih prijateljev in sodelavcev: Ivan Sivec, Bojan Lugarič, Damjan Pasarič, Branko Zupanc, Vera Šolinc, Milena Jurgec, Igor Podpečan, Miro Klinc, Marko Pezdirc ter pokojna Tine Lesjak in Franci Zeme, Jože Šalej kot mentor in avtor. Precej uspešnih melodij pa je ustvaril Franc Pogladič. V tem času so osebno spoznali tudi glasbena imena, ki imajo renome v Sloveniji (Henček, Alfi, Tine Lesjak, Miro Klinc, Franc Lovšin, Slavko Avsenik, Franc Flere idr.). Svojo 20. obletnico so praznovali v Vitanju. Občina Vojnik in predsednik Republike Slovenija Borut Pahor sta jim ob tem tudi podelila posebno priznanje na področju kulture. Letos zaradi situacije s korona virusom praznovanja žal ne bo.

 

Zadnja leta so še posebej ponosni na njihov mladi tretji rod naše družine, to so njihovi otroci oz. vnuki, s katerimi so posneli dve melodiji (Zimski čas, Predraga Slavljenca). S tema melodijama so se predstavili v oddaji Slovenski pozdrav ter na ostalih regionalnih postajah, kjer so na odru prepevale tri generacije ene družine. Glasba jih obdaja povsod, ne samo doma.

 Ponosni na svoje delo

Pravijo takole: »Ponosni smo na našo 25. obletnico, saj smo z glasbo povezali veliko ljudi, prenesli smo ogromno dobre in pozitivne volje na ljudi, prebedenih je bilo na tisoče noči, ampak vse to smo z lahkoto prenesli, saj je pri nas ljubezen do glasbe doma. Pravijo, da kdor poje, slabo ne misli - tega pregovora se radi držimo. Pred 25 leti si nismo niti v sanjah predstavljali naše glasbene pravljice, sedaj jo dojemamo kot eno veliko božjo poslanico. Hvala vsem našim prijateljem, glasbenikom, avtorjem, producentom, novinarjem in vsem medijem ter posebej naši publiki za to dolgoletno podporo in motivacijo. Iskrena hvala pa tudi naši mami, ki nas vseskozi ureja, oblači ter čaka na naše povratke iz dolgih poti. Iskrena hvala tudi našim zakonskim partnerjem za podporo in razumevanje. Mi bomo vztrajali, dokler nam bo zdravje služilo. Na zdravje, naših 25 let, Bog nam daj na svet živet, da bomo lahko še dolgo igrali in prepevali ter dobro voljo deliti, tako kot znamo mi.«

 

Povzela: Nuša Lilija

Foto: družinski arhiv

Oglejte si tudi