Logo MojaObčina.si

Vojnik

JUTRI
19°C
6°C
PET.
18°C
3°C
Deli
5680

»Zmerej sem si mislu, de bom fajn gospod …«

je bil naslov letošnjega koncerta MPZ KUD France Prešeren Vojnik, 13. aprila 2019, ko smo izvedli kot vsako leto tematsko obarvan pevski večer na domačem odru. Letos smo segli po stanovih oziroma poklicih in jih kar nekaj vključili v koncertni program: mi pevci smo mizarji in kmetje in čevljarji, kovači, krojači vsi gremo v en korak, je bila uvodna pesem, ki opeva poslanstvo in vezi, ki se stkejo med nami ne glede na naš družbeni položaj, starost ali zunanjo podobo. Druži nas cilj, zapeti kot en mož. Upam, da nam je tudi letos to uspelo. Vključili smo jubilej, ki je povezan z Valentinom Vodnikom in sicer 200 let od njegove smrti v njegovih verzih v katerih se šegavo spominja svojega rodu in stanu. Tudi vojaški stan smo odpeli v Prešernovi pesmi SOLDAŠKA, pa DOLENJSKE FURMANE in SPLAVARJE, pa MLINARJE, GASILCE in PLANINE smo vpeli v pesem tako da povemo da po napornem delu spada k življenju tudi sprostitev tam kjer je lepo.

Letos so k nam v goste prišle pevke z Vinske Gore, Ženska vokalna skupina Fortuna, in s svojim izborom pesmi dopolnile in obogatile večer. Ploskanje v dvorani je to potrdilo. Naš prijatelj ljudski godec Tine Lesjak je pripomogel, da smo ob zvoku harmonike zapeli pesem s posebnim namenom. Lani se je namreč poslovil dolgoletni prijatelj moškega zbora, znani vojniški glasbenik in avtor lepi pesmi, Franci Zeme in ena izmed njih je Najlepše je doma. Pevci smo jo poklonili njemu v spomin. Tine je že lani kot gost s skupino Oplotničani obogatil koncert, letos pa smo dodali tudi njegovo uglasbitev pesmi Tu smo doma, valček z domoljubno vsebino. Ponosno smo jo zapeli in po ploskanju sodeč je segla poslušalcem globoko v srce. Potem pa smo se vprašali Kje najdem te dekle in bili za kratek čas snubci, pa še ljubici smo zapeli. Kasneje smo zapeli še dve skladbi koroškega slavčka Pavleta Kernjaka, Pomlad in Mavrica, s tem pa smo obeležili 120 let od njegovega rojstva in 40 let od njegove smrti. V zavest Slovencev se je za vedno vtisnil s svojimi domoljubnimi in občutenimi ljubezenskimi pesmimi.  Prav tako smo se mi odločili, da je ljubezen tista, ki se dotakne vsakega, in zapeli smo svojim dragim damam Zmeron moja.

 

Na koncu smo povabili na oder svoje goste in Tineta ter družno skupaj s poslušalci v dvorani zapeli Pri farni cerkvici. Polna dvorana vedno zvestih poslušalcev je vzbudila prijetne občutke, da vztrajamo in da bomo še naprej razveseljevali ljubitelje petja.

 

Zahvaljujemo se vsem domačim, pokroviteljem in donatorjem ter vsakemu, ki nam pomaga pri izvedbi koncerta. Zahvala gre našim gostom, Ženski vokalni skupini Fortuna in Tinetu Lesjaku, ter povezovalcu programa Anžetu Gračnerju in naši zborovodkinji Emiliji Kladnik Sorčan, ki je tokrat štela že 25. koncert z nami na vojniškem odru.

 

Tekst: Franci Korošec
Foto: Lea Sreš

 

 

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi