Logo MojaObčina.si

Vojnik

JUTRI
25°C
10°C
NED.
25°C
10°C
Deli
2372

»Zmerej sem si mislu, de bom fajn gospod …«

… je bil naslov letošnjega koncerta Moškega pevskega zbora KUD France Prešeren Vojnik. V soboto, 13. aprila 2019, smo, kot je že običaj vsako leto, izvedli tematsko obarvan pevski večer na domačem odru. Letos smo segli po »stanovih« oziroma poklicih in jih kar nekaj vključili v koncertni program: pevci smo mizarji, kmetje, čevljarji, kovači, krojači in vsi gremo v en korak, je bila uvodna pesem, ki opeva poslanstvo in vezi, ki se stkejo med nami ne glede na naš družbeni položaj, starost ali zunanjo podobo. Seveda nas druži skupen cilj, zapeti kot en mož. Upam, da nam je tudi letos to uspelo. Vključili smo jubilej, ki je povezan z Valentinom Vodnikom (200 let od njegove smrti); in sicer njegove verze, v katerih se šegavo spominja svojega rodu in stanu. Tudi vojaški stan smo odpeli v Prešernovi pesmi Soldaška, pa tudi dolenjske furmane in splavarje ter mlinarje, gasilce in planine smo vpeli v pesem tako, da povemo, da po napornem delu spada k življenju tudi sprostitev nekje tam, kjer je lepo.

Letos so k nam v goste prišle pevke z Vinske Gore, ženska vokalna skupina Fortuna, in s svojim izborom pesmi dopolnile in obogatile večer. Ploskanje v dvorani je to potrdil. Na odru se nam je pridružil tudi prijatelj, ljudski godec Tine Lesjak, in ob zvoku njegove harmonike smo zapeli pesem s posebnim namenom. Lani se je namreč poslovil dolgoletni prijatelj moškega zbora, znani vojniški glasbenik, avtor lepi pesmi Franci Zeme in ena izmed njih je Najlepše je doma, in pevci smo jo poklonili njemu v spomin. Tine je že lani kot gost s skupino Oplotničani obogatil koncert, letos pa smo dodali tudi njegovo uglasbitev pesmi Tu smo doma, valček z domoljubno vsebino. Ponosno smo jo zapeli in po aplavzu sodeč je segla poslušalcem globoko v srce. Vprašali smo se Kje najdem te dekle in bili za kratek čas snubci, pa še ljubici smo zapeli. Z dvema skladbama Koroškega slavčka Pavleta Kernjaka, Pomlad in Mavrica, smo obeležili 120 let od njegovega rojstva in 40 let od njegove smrti. V zavest Slovencev se je za vedno vtisnil s svojimi domoljubnimi in občutenimi ljubezenskimi pesmimi. Prav tako smo se odločili, da je ljubezen tista, ki se dotakne vsakega in svojim dragim damam smo zapeli Zmeron moja.

Prav za konec pa smo povabili na oder svoje gostje in Tineta ter družno skupaj s poslušalci v dvorani zapeli tisto večno mlado pesem Pri farni cerkvici. Polna dvorana nam vedno zvestih poslušalcev nam je vzbudila prijetne občutke, da vztrajamo in da bomo še naprej razveseljevali ljubitelje petja.

Zahvaljujemo se vsem svojim domačim, svojim pokroviteljem in donatorjem ter vsakemu, ki nam na tak ali drugačni način pomaga pri izvedbi. Zahvala pa gre našim gostjam, Vokalni skupini Fortuna, in Tinetu Lesjaku ter povezovalcu programa Anžeju Gračnerju in zborovodkinji Emiliji Kladnik Sorčan, ki je tokrat štela že 25. koncert z nami na vojniškem odru.

 

Tekst: Franci Korošec
Foto: Lea Sreš

 

 

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi